Toronyházról álmodnak Őrmezőn

Vágólapra másolva!
Toronyházvitát kezdeményez a Futureal ingatlanfejlesztő vállalat annak kapcsán, hogy szerdán bemutatta őrmezői irodaparkja terveit. A 150 méter magas, több toronyból álló épületkomplexum a cég szerint Budapest új jelképévé válhatna.
Vágólapra másolva!

Emblematikus megjelenésű irodaparkot, benne több toronyból álló toronyházat akar építeni a Futureal Csoport és az osztrák Akron az újbudai Őrmezőn. A beruházók nem titkolt célja Dél-Buda látképének átrajzolása: egy messziről látható, a főváros nyugati kapujában álló magas ház megküzdhetne a térséget uraló lakótelep látványával.

Az irodapark kivitelezése jövő tavasszal kezdődne, a tervek szerint az első épületekkel 2010 őszére készülnének el. A Boldizsár utcai egykori autótelep helyére összességében 100 ezer négyzetméternyi irodát szánnak, 1000-1500 férőhelyes garázs, éttermek, kávézók, kiskereskedelmi, valamint szolgáltató egységek megépítésével.

A beruházás szerves része lehetne a kelenföldi városrész megújításának. A közelben lesz a 4-es metró végállomása, megújul a teljes közlekedési csomópont, és kialakítanak egy kereskedelmi központot is a Kelenföldi pályaudvar térségében.

Futó Gábor, a Futureal Csoport vezérigazgatója szerint Budapestnek szüksége van jelképszerű építményekre, közte akár 150 méter magas épületekre. A magasházak főként a nagy cégek számára nyújthatnának lehetőségeket a széptaprózódott irodai elhelyézkedéssel szemben. Toronyházak számára egyébként számos más alkalmas ingatlant találni, így a Csepel-sziget északi csücskén és Angyalföldön.

Az efféle házak tervezését azonban a kerületi önkormányzatok egyelőre nem nézik jó szemmel, az eddigi próbálkozásokat rendre visszaverték, illetve halogatják a szükséges döntéseket. A Futureal és az Akron ezért nyílt vitára szólít fel a témában - hangzott el a sajtótájékoztatón.

Magyarországon semmilyen jogszabály nem tiltja a magasházépítést, mindenütt a helyi szabályozáson múlik auz engedélyezése. Budapesten ma legfeljebb 55 méteres épület húzható fel, miközben Bécsben, Pozsonyban, Varsóban, Moszkvában (és persze a világ más nagyvárosaiban) nem gördítenek akadályt az impozáns toronyházak felhúzása elé.

Fegyverneky Sándor országos főépítész felhívta arra a figyelmet, hogy Budapest "nem lapos város", többek között az Orvostudományi Egyetem, a Vízkutató épülete, kupolák és tornyok sokasága teszi változatos magasságúvá a főváros látképét. Miért ne lehetne korszerű toronyházakkal versenyeznie Budapestnek a többi nagyvárossal? - tette fel a kérdést.

A főépítész szerint a magasházakkal szembeni kifogások jelentős része egy társadalmi vitában tisztázható lenne. Az ellenzők főként esztétikai kritikát fogalmaznak meg, holott - mutatott rá - egy széles, alacsony épület is lehet silány, és egy toronyház is lehet látványos épületegyüttes.

Forrás: [origo]
A komplexum összekapcsolódna a sínek mögötti, kelenföldi fejlesztéssel