[origo] címlap24 órakomment.huvidea[freemail]iWiW

[origo] üzleti negyed> ingatlan

Üzletrész Gazdaság Plusz energia hitel devizapiac Itthon
BudapestHyde ParkfejlesztésingatlaningatlanpiacolajpiacMillenniumi Földalatti VasútVidámparkVárosliget

Ligeti tervek a füvészkerttől a Vidámparkig

2008.07.27., 19:03|Utolsó módosítás:2008. 11. 08., 13:44|

A nemrég bejelentett, a londoni Hyde Park mintájára kialakítandó "szónokok hordója" mellett sokkal fajsúlyosabb tervei is vannak a fővárosnak a Városligettel - derült ki várospolitikusokkal folytatott beszélgetéseinkből. A park megújítása a környékbeli ingatlanpiacot is megmozdíthatja.

Forrás: MTI

A föld alatti műzeumbővítés már biztos

Városligeti Köztársaság

Negyven, a Ligetben és környékén működő vállalkozás és intézmény - köztük a Gundel étterem, az Állatkert, a Széchenyi Fürdő - alapította a Városligeti Köztársaság nevű egyesületet, amelynek javaslatairól, észrevételeiről gyakori egyeztetéseken tájékoztatja a főváros képviselőit. "Az egyik legkényesebb kérdés a közbiztonság, és nemcsak éjszaka. Szerintünk körbe kellene keríteni a Liget legalább néhány részét, és meg kellene oldani az állandó felügyeletet, akár parkőrökkel, akár rendőrökkel. Látható, hogy a főváros azon parkjai igazán szépek, amelyeket kerítés vesz körbe, mint például a Károlyi-kért, és az utóbbi időben a Szent István park" - nyilatkozta lapunknak az egyesület nevében László Árpád, a Robinson étterem tulajdonosa.

Fórum

Klikkbank

JÁTSSZ ONLINE!

Budapest szándékai szerint teljesen megújítaná a Városligetet: részleteiben már megvan a koncepció, amely alkalmas rá, hogy új kerületi szabályozási terv készüljön belőle. A kszt-t először a zuglói képviselő-testületnek kell elfogadnia - erre információink szerint ősszel kerülhet sor -, hogy megindulhasson a konkrét tervezés.

Már biztosra vehető, hogy megvalósul a nagyívű elképzelések két eleme, jelesül a Szépművészeti Múzeum kibővítése és a Fővárosi Műjégpálya felújítása, ezeket ugyanis uniós forrásokból támogatja a kormány.

Modern funkciók a föld alatt

A Szépművészeti Múzeum az egy évvel ezelőtti döntés értelmében 3,5 milliárd forintos támogatást kap ahhoz, hogy a földfelszín alatt 6000 négyzetméternyi területtel bővülhessen. Itt időszaki kiállítótér, gyermekfoglalkoztató, előadóterem, üzlet, kávézó és étterem lesz, követve a modern európai múzeumtrendeket. A kivitelezés 2009 tavaszán kezdődhet, a befejezés 2010-re várható.

A betonjának vastagsága miatt már nyári csónakázásra is alkalmatlan Műjég újjáépítése 4,7 milliárd forintba kerül, ebből az állam 3,2 milliárdot vállal (a maradékot Budapest főleg ingatlanok értékesítéséből teremti elő). A legkésőbb 2011-re lezáruló munkálatok során visszaépítik az intézmény háborúban elpusztult szárnyát, és olyan korcsolyapályát alakítanak ki, amely nemzetközi sportversenyek megrendezésére is alkalmas.

Ahhoz, hogy a Városliget valóban park lehessen, először le kellene bontani az oda nem illő épületeket, bódékat. A Petőfi Csarnokról is sokan gondolják, hogy egy rossz állapotú, környezetébe nem illeszkedő, korszerűtlen rendezvényközpontot nincs értelme megtartani - említette Z. Halmágyi Judit építész, fővárosi képviselő, a budapesti közgyűlés Városfejlesztési és Városképvédelmi Bizottságának tagja.

Tematikus füvészkert

Hozzátette, nem a szolgáltatások végleges kipucolása a cél, az elbontandó objektumok helyett szebb, a régieket újraértelmező, de modern pavilonokat lehetne építeni, frissen tervezett utcabútorokkal. A megújuló ligetes arculatnak pedig része lehetne egy, a Széchenyi Fürdő vizével fűtött, télen-nyáron működő pálmaház, amolyan tematikus füvészkert.

A legnagyobb lélegzetű elgondolás alighanem a Vidámpark elköltöztetése. Erre azért volna szükség, mert szűk az Állatkert helye, és nem tud merre terjeszkedni. A Vidámpark számára a Népliget külső zónája vagy a Rákosrendező jöhet szóba, a felszabaduló, a millenniumra épült, műemlék vurstliépületekben pedig éttermi övezetet lehetne kialakítani, késői nyitva tartással.

Párizs egyik ismert kerületében, Bercyben hasonló módszerrel alakították át a hajdani vurstlit, egész szórakoztatónegyed épült köré - említett külföldi példát Z. Halmágyi Judit, hangsúlyozva, hogy mindkét érintett városligeti intézmény támogatja az elképzelést.

A faállományt is megújítanák

A terv feltétele, hogy az Állatkerti körút alatt megépüljön a helyi parkolási káoszt megszüntetni hivatott mélygarázs. Ez már előkészítés alatt áll, akárcsak a Felvonulási tér alá szánt garázs, amelynek egyik szintjére a turistabuszok behajtását is lehetővé tennék. Ezt a teret így visszakaphatná a Városliget, és afféle átmeneti, urbánus térség jöhetne létre, kávézókkal, üzletekkel és egy kisebb rendezvénytérrel.

"Az építmények mellett koncepcionális kérdés a rendezvények sorsa, valamint fontos a faállomány megújítása, rendezése, mivel kiemelt jelentőségű turisztikai területről van szó"- mondta az [origo]-nak Beleznay Éva, Budapest főépítésze. A finanszírozásra vonatkozó kérdésünkre úgy válaszolt, zöldterület-fejlesztésre a közép-magyarországi régiónál nem lehet pályázni, de a világörökségi törvény megalkotása nyomán esetleg juthat a célra állami pénz.

Címlapsztori»

Forrás: Picture-Alliance/AFP/Jürgen Effner Ultimátumot kapott Katar, az arab állam nem fél Katar június eleje óta blokád alatt van, a környező országok megszakították a diplomáciai kapcsolatot a közel-keleti állammal. Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek, ...
  Forrás: AFP/Hans Lucas/Vincent Wartner Zuhan az olaj ára, bajban az OPEC Kritikus ponthoz érkezett az olaj hordónkénti árfolyama, idén először csökkent 45 dollár alá. Az OPEC-tagországok a 60 dolláros ár elérésében érdekeltek, viszont a ...
  Forrás: MTI/Illyés Tibor Erre költöttek Matolcsyék 2800 milliárdot Éppen négy évvel ezelőtt indította el a jegybank a 2800 milliárd forintos hitelprogramját, amellyel közel 40 ezer hazai vállalkozás jutott kedvező hitelhez, mert a ...
  Forrás: Picture-Alliance/AFP//Ton Koene Egyre népszerűbbek az ehető bogarak Az áruházak élelmiszeres polcairól egyre több termék közül lehet választani. Egyelőre még nehéz elképzelni, hogy egy nap bogarakat is vásárolhatunk, de ez az időpont ...
  Fotó: Bielik István - Origo A 800 milliós csoki-sztori Megvan a chocoMe, nem? Tudják, azok a gyönyörű tábla csokoládék, amelyekre gyümölcsöket, virágszirmokat, fűszereket, meg mindenféle egyéb finomságokat szórtak, de úgy, ...
  Forrás: AFP/Tony Karumba Így vágja zsebre Kína Afrikát A klasszikus gyarmatosítást idézi Kína Afrika-politikája, bár a kínai hitelekkel és beruházásokkal több afrikai nemzet is kifejezetten jól jár. A kínai-afrikai ...
  Forrás: MTI/Beliczay László Ezeket muszáj tudnia, ha Kínából rendel Egyre többen döntenek úgy, hogy egy távoli ország webshopjából rendelnek valamit. A vásárlás után azonban több kellemetlen meglepetés is érheti a tájékozatlan vevőt: ...

Legolvasottabb cikkek

Ingatlan apróhirdetés

betöltés...
hirdetés

Hirdetés

60
50
40

PARTNEREK AJÁNLATA

Olvasnivaló

Öreg hal vagy alfahím? Húsz év alatt keményebb, magányosabb lett, de még mindig harcol az álmáért. Orbán Viktor ötven éves.
Nem keresik tovább Erőss Zsoltot és Kiss Pétert Eltűnt a Himaláján két magyar, miután megmászták a Kancsendzöngát.
Tíz percig tartott a per Elhalasztották Oscar Pistorius perét, miután a vád még nyomozni akar a gyilkosság ügyében.

További adatok » Időjárás »

Impresszum Médiaajánlat Adatkezelési Szabályzat Az ORIGO kiadója a New Wave Media Group Zrt. © Minden jog fenntartva.