Kisebb üzlet az ingatlan a régiónkban

Vágólapra másolva!
A CB Richard Ellis legfrissebb, a közép- és kelet-európai ingatlanbefektetési piacról szóló felmérése szerint a kereskedelmi ingatlanok befektetési piacának forgalma 2008 első félévében elérte az 5,9 milliárd eurót - áll a cég MTI-hez eljuttatott közleményében.
Vágólapra másolva!

Habár a befektetések szintje 14 százalékkal kevesebb, mint az egy évvel ezelőtti, a Közép- és Kelet-Európában megkötött tranzakciók értéke 22 százalékkal nagyobb, mint 2006 első félévében.

A CBRE szakértői szerint a későbbiekben a befektetői aktivitás a régióban jelentősebb lesz, mint máshol Európában, ahol a pénzügyi piacokon tapasztalható visszaesés hatása erősebb volt. Ezt az is alátámasztja, hogy az elmúlt félévben a közép- és kelet-európai befektetések értéke már a teljes európai piac 9,3 százalékát tette ki, szemben a 2007-es 6 százalékkal.

A közép-kelet-európai befektetési piacon - ahogyan Európa más részein is - gyors változások mennek végbe: tőkeerős vevők váltották fel az elmúlt években domináns hitelből vásárlókat. Közép- és Kelet-Európába 2008 első félévben visszatértek a német alapok, amelyek 1,6 milliárd eurónyi ingatlanvagyont vásároltak, szemben a 2007-es első félév 1 milliárdjával. A németekkel ellentétben az osztrák és amerikai befektetők jelentősen kevesebbet költöttek a régióban.

A régióban Közép-Európa hagyományos dominanciája továbbra is csökken, mivel a befektetők Kelet- és Délkelet-Európában keresnek befektetési lehetőségeket. 2008 első félévében a három térség aránya a befektetésekből meglehetősen kiegyenlítetté vált: Közép-Európa (31 százalék), Délkelet-Európa (34 százalék), Kelet-Európa (35 százalék.

A befektetések döntő többsége (74 százalék) a régió fővárosaiba áramlott, az alpiacokat tekintve pedig az irodapiac (34 százalék) és a kiskereskedelmi ingatlanpiac (32 százalék) képviselte a legnagyobb befektetéseket. A vegyes használatú ingatlanokba (iroda, kiskereskedelem, lakás) irányuló befektetések szintje továbbra is magas maradt, miután 2007-ben jelentős emelkedést mutatott. Ezzel ellentétben az ipari ingatlanokba áramló jelentős tőkemennyiségnél 2008-ban lassulás figyelhető meg: az alacsonyabb hozamok és a csökkenő bérleti díjak a régió egyes részein az ipari ingatlanok értékét jelentős nyomás alá helyezik.