A dél-pesti Duna-partot is felfedezik

Vágólapra másolva!
Ha a fejlesztők tervei valóra válnak, a Ferencváros olyasféle átalakuláson mehet keresztül az elkövetkező öt-hat évben, mint amit Angyalföldön láthattunk, az ottani iroda- és főleg a lakáspiaci boom nyomán. A párhuzam azért is megállja a helyét, mert a IX. kerület számára szintúgy nagy lehetőségeket tartogat a Duna-part.
Vágólapra másolva!

A budapesti lakásépítésben utazó beruházók a jelek szerint újabban nagyon bíznak a folyó melletti projektekben. Tehetik, mert - a Belvárost nem számítva - az elhanyagolt pesti Duna-part nagy része sokáig kihasználatlan volt ebből a szempontból, óriási szabad területeket tartogatott.

Az már régebben eldőlt, hogy északon, a XIII. (sőt, a IV.) kerületben a nagy ingatlanos cégek megpróbálják bekapcsolni a város vérkeringésébe a part menti övezetet. Számos nemzetközi példa (London, Liverpool, Párizs, Berlin) mutatja ugyanis, hogy az így kialakított lakókörnyezet roppant népszerű. Hamarosan ugyanez a folyamat indul meg délen, ami a városrész egyéb jelentős építkezéseivel, valamint a belső-ferencvárosi rehabilitációval együtt alaposan átalakíthatja a helyi piacot.

Három fejlesztő, több funkció

A Wallis csoport ingatlanos cége, a Wing Zrt. nemrég jelentette be, hogy a Lágymányosi híd pesti lábához közel vegyes funkciójú (irodák, lakások, üzletek, szálloda) fejlesztésre készül. Nem messze tőle, a Kvassay híd túloldalán, már a kivitelezés első fázisánál tart a Duna City nevű új városközpont, a kettő között pedig az Olimpia Csoport vett telket, a Csepel-szigettől északra fekvő kiszögellésen.

Ha mindhárom projekt elkészül, a ma még jobbára lepusztult, ipari környezet helyén a beépítés a Lágymányosi hídtól a ráckevei Duna-ág mentén egészen a Kén utca vonaláig tart majd. Ehhez addig a kerületi szabályozást is módosítani kell, a jelenleg hatályos szerint ugyanis a kérdéses terület egy része még nem lakóövezet.

A Dunacity Budapest Kft. irodáján kérdésünkre megerősítették, a területrendezés már folyik: a külső utak és a közműhálózat kialakítása után a belső úthálózat kerül sorra, amint megkapják rá az engedélyeket. A Wing ugyanakkor csak jövőre kezd neki a várhatóan 2015-ig tartó, 240 ezer négyzetméteres beépítéssel járó komplexumának.

Öblös kialakítás

Mint az [origo] megtudta, az izraeli hátterű Nanette Real Estate, mely Magyarországon Olimpia Csoport néven ismert, 1800 lakást szándékozik felhúzni saját 7,5 hektárján. A tervezés, a kszt-módosítás említett szükségessége miatt, csak 2010-ben kezdődhet.

Látványterv ennek megfelelően még nincs, csak egy skicc létezik, amely alapján a leendő Gondola Ház közvetlen vízparti, öblös kialakítású lenne, jellegében a Marina-partra emlékeztetvén. Az Olimpia korábbi gyakorlatához képest - középkategóriás, két-három szobás otthonok - valamelyest magasabban pozicionálják majd a lakásokat.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

A vízparti apartmanok leendő helyszíne

A Lehman Brothers Befektetési Alappal közös, 140 millió euró összköltségű beruházásból a Nanette 170 millió euró bevételre számít - közölte Tamir Kishon, a Nanette regionális igazgatója. Érdeklődésünkre, hogy nem jelent-e problémát az LB befektetési bankjának összeomlása, azt felelte, ez nem érinti az elképzeléseket, mert a holding befektetési alapjával állnak kapcsolatban, amely egyébként már befektette a rá eső részt.