Passzívházak az osztrák Hartl Haustól

Vágólapra másolva!
Az osztrák Hartl Haus készházgyártó cég, amely 2004 ősze óta a "klima:aktiv" névre keresztelt osztrák minisztériumi kezdeményezés hivatalos partnere, már évekkel ezelőtt felépítette az első - minimális energiát használó - előregyártott klima:aktiv mintaházat. A ház mind ökológiai, mind energiatechnológiai szempontból mintaértékű házépítési koncepció alapján épült - és ezt a házat bárki megtekintheti, hiszen bemutatóházként üzemel.
Vágólapra másolva!

A klima:aktiv projekt az osztrák kormányzatnak a kiotói jegyzőkönyv végrehajtását célzó kezdeményezése. A legfontosabb cél meghatározó módon ösztönözni a környezet- és klímabarát építkezést, innovatív koncepciókkal reagálni a környezettudatos építés által támasztott követelményekre, ezzel jelentősen hozzájárulva a környezet védelméhez.

Aki klímabarát módon építkezik, kétszeresen is jól jár: egyrészt javít az életminőségén, másrészt hosszú távon alacsonyabbak lesznek az energiaköltségei! Egy Hartl Haus "Energy X" ház (lásd a mellékelt képet) fűtésére fordított energiafogyasztása például több mint 80 százalékkal (!) alacsonyabb, mint egy építési szabályzatnak megfelelően épített házé.

Arany Gábor, a Hartl Haus magyarországi vezetője elmondta, igenis érdemes többet áldozni a jó falszerkezetre, a minőségi nyílászáróra, illetve a jól kivitelezett födémre és tetőre. Az energiaárak (és a szolgáltatás) kiszámíthatatlansága miatt ma hiába számolunk úgy, hogy a többletköltésünk, mondjuk, 5 év múlva hozza vissza a befektetett pénzt - nem biztos, hogy 5 év lesz belőle. A gáz lehet, hogy 3 év múlva már annyiba kerül, hogy a Hartl Haus-falszerkezet már hamarabb megtérül.

És akkor arról még nem is szóltunk a többi előnyről, mint például a kiemelkedő komfortérzet, vagy az, hogy nyugdíjas korunkban, amikor már egy átlagos ház rezsijét alig tudnánk fizetni, a Hartl Haus-otthont könnyedén fenn tudjuk tartani - tehát érdemes hosszú távon gondolkodni.

Mi fán terem a Hartl Haus készháza?

A Hartl Haus bemutatóházának építése során csak bevizsgált és tanúsított építőanyagokat használt fel a gyár. Az alapvető építőanyag, a fa, mint természetes és megújuló nyersanyag eleve az ökológiai építésre rendeltetett, amellett kiváló, 17,3-as OI3-értékkel rendelkezik. (Az Ökoindex-3 az építőipari termelés környezeti minőségének értékelésére szolgál, kiszámítása az elsődleges energiatartalom, az üvegházhatást okozó gázok kibocsátása és a savasodás-előidéző hatások alapján végezhető el.)

A Hartl Haus klima:aktiv falszerkezetével a szén-dioxid-kibocsátás is csökkenthető. Gyártása során 25 tonnával kevesebb szén-dioxid termelődik (ez 8,3 tonna olaj elfogyasztásának felel meg), mint ha a házat tömör szerkezettel építenék fel.

A Hartl Haus Energy X bemutatóház nappali része és az étkező nyitott és tágas térkoncepciója bőséges szabad teret és kényelmet biztosít. A déli tájolású, nagy üvegezett felület lehetővé teszi a nap melegének hasznosítását, és világos, fényben úszó lakókörnyezetet teremt. A földszinti plusz szoba szolgálhat dolgozóként vagy vendégszobaként. A plusz zuhanyzó a hozzá tartozó külön vécével így egy kis lakást alkot a hall területén, melyet az üvegezett tolóajtók választanak el a nappalitól és a konyhától.


És hogyan készül?