Vágólapra másolva!
Mérséklődhetek a lakásbérleti árak a budapesti ingatlanpiacon, mivel a bérlők alkupozíciói javulnak a tulajdonosokkal szemben. Az alsó és középső árkategóriában jelentős csökkenés várható, míg áremelésnek csak kivételes adottságú lakásoknál elképzelhető - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

A válságra hivatkozva nem egy esetben olcsóbban kínálják ingatlanaikat a tulajdonosok, de áremelés végképp csak ritkán fordul elő. Alkudni a kevésbé jó helyen fekvő lakásoknál és a magasabb árkategóriában lehet. Leginkább a kaucióból lehet engedmény kiharcolni, akár a 0 forintig is eljutva.

A statisztikákban viszont még egyelőre nem mutatkozik jelentősebb árváltozás. A fővárosban továbbra is 50 ezer forint a lélektani határ, vidéken 30-35 ezer forint. Valkó Dávid, a Otthon Centrum szakértője szerint a tulajdonosok mindenképp szeretnék kiadni lakásaikat, viszont a kínálat elég nagy.

Az olcsóbb tömeglakások szegmensében most indul be a nagyobb áralku-hullám. A főleg a diákok alkotta bérlők szeptemberre akár 1000-1500 forintos négyzetméterenkénti árral is találkozhatnak. Azok az újlakás-vásárlók, akik a remélt bérleti díjból fedeznék a felvett hiteleiket, most könnyen bajba kerülhetnek.

Az átlagos lakásoknál 20-30 százalékos csökkenés is lehetséges, míg a felső árkategóriában nagyjából szinten maradnak az árak - véli Stefanik Katalin ügyvéd. Az áremelés csak a kivételes adottságú, Andrássy úti, vagy budai panorámás lakásoknál képzelhető el. Szerinte a kis lakások felé mozdul majd a piac - írja a Napi Gazdaság.