Vágólapra másolva!
Szűk három hónapja van még annak, aki lakásvásárlás vagy hitelfelvétel esetén élni szeretne a gyerekek után járó lakásvásárlási kedvezménnyel (szocpol, félszocpol), illetve az állami kamattámogatással. Július 1-jétől ezek nem elérhetők, így vélhetően sokan előrehozzák a vásárlásukat az év első felére.
Vágólapra másolva!

A lakástámogatások várható júliusi felfüggesztése miatt normális piaci környezetben hatalmas rohamra lehetne számítani az addig hátralévő hetekben. A válság azonban valószínűleg tompítani fogja ezt a hatást, de bizonyára így is élénkülni fog a piac. Márciusban a lakáspiac egyébként is az éledezés jeleit mutatta - állítják az Otthon Centrum ingatlanközvetítő hálózat szakértői.

"Jelentős az a réteg, amely a csökkenő lakásárakról szóló híreket hallva, jobb üzlet reményében, kivárt a vásárlással" - idézi az OC közleménye Kühne Katát, az Otthon Centrum Franchising Kft. ügyvezető igazgatóját. E csoportból sokan megjelenhetnek a piacon a következő szűk három hónapban, hiszen a kedvezmények megvonásával többet lehet bukni, mint amennyi egy esetleges árcsökkenéssel nyerhető.

A szocpol új építésű lakás vásárlása vagy építése esetén egy gyerek után 900 ezer, két gyerek után 2,4 millió forint, három után pedig 3,8 millió forint vissza nem térítendő támogatást jelent a jelenlegi szabályozás szerint. Használt lakás vásárlásakor vagy bővítésekor a támogatás ennek a fele. A szocpol a születendő - legfeljebb 2 - gyerek vállalásakor megelőlegezve is felvehető.

"Ez a támogatási forma az elmúlt években jelentősen ösztönözte a lakásvásárlás előtt álló fiatal családokat. A szocpol mint önerő megszűnése pont ezt a leginkább rászoruló vásárlói réteget fogja kiszorítani a lakáspiacról, ugyanakkor minden bizonnyal csökkenti a kockázatos hitelek számát" - vélekedett Kühne Kata.

Az állami kamattámogatásos forinthiteleket tavaly október óta a válság tette versenyképessé az addig kedvezőbb svájcifrank-alapú hitelekkel szemben. A támogatás megszűnésével újra a devizahitelek felvétele lehet az egyetlen ésszerű megoldás a lakásvásárlók többségének. Kérdés, hogy a válság mennyire tette bizalmatlanná a hitelfevevőket az árfolyamváltozásoknak kitett svájci frank és euró irányában.

Az OC Hitel Center tapasztalatai szerint eddig a hitelfelvevők 18-20 százaléka vette igénybe a megszüntetendő állami támogatások valamelyikét. Júliustól tehát nagy visszaesésre lehet számítani a lakáspiacon, ezért biztosra vehető, hogy az építőipari vállalkozások is megsínylik majd a megszorítást.