Négy százalékkal csökkenhetnek a telekárak

Vágólapra másolva!
Az előző negyedévhez képest rosszabb lett a helyzet a lakáspiacon - derül ki az Ecostat legfrissebb felméréséből. A gyenge eredmény ellenére a gazdaságkutató intézet vezetője bizakodó.
Vágólapra másolva!

Az Ecostat ingatlanindexének első negyedéves alakulása az ingatlanpiac további stagnálását, de akár további esését is előre vetítheti - közölte az Ecostat szerdán.

A mutató az idei év első negyedében 34,64 százalékra csökkent, ami több mint 7 százalékpontos süllyedést jelent az előző három hónapos időszakhoz képest, és 22,15 százalékponttal marad el a 2002 első negyedévében mért csúcstól.

Recesszióban a piac

A felmérés szerint a lakosság az előző negyedévhez hasonlóan változatlanul csökkenéssel számol, és a vállalkozók is visszaesést jeleztek. Az ingatlanpiac is recesszióban van - mondta Belyó Pál, az intézet vezetője az felmérést ismertető sajtótájékoztatón. Hozzátette, véleménye szerint az index jelentősen már nem csökken tovább, és innen már emelkedés is elképzelhető.

Az ingatlanpiac szereplői az idei évre az Ecostat által előre jelzett 3,4 százalékos inflációnál nagyobb árváltozást prognosztizáltak. A legjelentősebb, 6,1 százalékos áremelkedésre az építőanyagok körében és 4,2 százalékost az építési-szerelési tevékenységnél lehet számítani. A várakozások szerint a munkaerő-költségek és a tervezési díjak alig nőnek, míg az építési telkek ára átlagosan 4,1 százalékkal is csökkenhet. Belyó Pál úgy látja, hogy a közeljövőben megnőhet a külföldi érdeklődés a magyarországi ingatlanok iránt, amiben szerepet játszik a forint gyengesége is.