[origo] címlap24 órakomment.huvidea[freemail]iWiW

[origo] üzleti negyed> ingatlan

Üzletrész Gazdaság Plusz energia hitel devizapiac Itthon
gazdasági válságlakáshitelingatlanárverés

Lakás plusz balatoni nyaraló, hétmillióért

2009.07.06., 11:36|Utolsó módosítás:2009. 07. 06., 11:59|

Ahogy sokasodnak a nem fizető banki adósok, mind több lakást árvereznek el az erre szakosodott cégek. A jelek szerint az érdeklődők egyelőre nem rohamozzák meg az efféle rendezvényeket, pedig adott esetben nagyon olcsón lehet vásárolni. Ingatlanárverésen jártunk.

Fotó: Hirling Bálint [origo]

Először, másodszor, harmadszor

MIBŐL LESZ LAKÁSA?

Fórum

JÁTSSZ ONLINE!

KORÁBBAN

"A mai árverésre meghirdetett hatvan ingatlanból hétre mutatkozott előzetesen érdeklődés, ezért, ha mindenki hozzájárul, a többit átugranám" - adja meg az alaphangot a Creditexpress Magyarország Kft. árverésvezetője az Angyalföldi József Attila Művelődési Központban rendezett aukción. Bedőlt hitelek fedezetéül szolgáló lakások és házak kerülnek kalapács alá.

Nincs tumultus a nemrég felújított művház légkondicionált termében, összesen nyolcan regisztráltak - vannak, akik két ingatlant is kinéztek maguknak. A kezdés előtti jelzésekből kiderül, legfeljebb három esetben lehet számítani igazi versenyre.

"Átlagosnak mondható a mai létszám " - feleli érdeklődésünkre Almási Krisztián, a Creditexpress behajtási csoportjának vezetője, megemlítve, hogy a regisztráció 200 ezer forintos költséggel jár, tehát valóban csak a komoly érdeklődők jutnak be.

Százezres licitlépcső

Az árverésvezető ismerteti a főbb szabályokat és tudnivalókat: a licitlépcső 100 ezer forint, az árverés után várhatóan 20-25 nap telik el az adásvételi szerződés megkötéséig, és ha időközben újabb teher kerülne az ingatlanra, akkor vissza lehet lépni.

A riválisokat megfélemlítő maffia - amely az APEH-ot, például, online aukciók elindítására késztette - Almási Krisztián állítása szerint nem bukkant még föl. A cég árverésein ugyanis lefelé nem mehet a licit, a kikiáltási ár egyben minimálár is. Azt pedig első alkalommal a piaci érték (már ha ez meghatározható) 70-80 százalékán állapítja meg a bank. Úgy tűnik, a 20-30 százalékos lehetséges nyereség a szervezett bűnözés ingerküszöbét nem éri el.

Mérsékelten forgalomképes

Nem véletlen persze, hogy nem tolonganak a reménybeli nyerészkedők, a meghirdetett ingatlanok többsége kisvárosokban és falvakban található, vagyis mérsékelten forgalomképes, befektetésre aligha alkalmas. Az eredeti, hatvanas listán összesen három tétel fővárosi - igaz, az egyik egyenesen rózsadombi, de 24 millióért az pont nem kell senkinek -, és további egytucat más, közepes vagy nagyobb városbéli.

A Creditexpress számos magyar bankkal szerződésben áll, és manapság egyre gyarapodnak a megbízásai, havonta több árverést is tart. Az értékesítéssel megbízott ingatlanokat saját weboldalán, újságokban, apróhirdetési portálokon és a Google-on is hirdeti, hogy minél több legyen a licitáló.

Ősszel sokan lesznek nagy bajban

"Szeptemberben várhatóan újabb csúcs várható a bedőlő hitelek számában. Úgy tudjuk, azon adósok közül, akik most érnek a tartalékaik végére, sokan hitelkártyákhoz kapcsolódó és személyi kölcsönöket vesznek fel. Holott ezzel két-három hónapnál több időt nem tudnak nyerni, és az ilyen típusú hitelek magas kamatai miatt akkor is nagy bajban lesznek, ha időközben sikerül munkát találniuk" - magyarázza Almási Krisztián.

 


Fotó: Hirling Bálint [origo]


 

Viszonylag ritka, hogy valaki csupán azért hagyjon fel a fizetéssel, mert a forint elmúlt hónapokban tapasztalt gyengélkedése 30, 40, vagy akár 50 százalékkal megemelte a devizaalapú hitel törlesztőrészletét. Általában a család (legalább) egyik keresőjének munkanélkülivé válása is ott van a háttérben. Mindebből az is következik, hogy a forint utóbbi hetekben látott erősödése nem feltétlenül javít érezhetően a helyzeten - ezt már az egyik kereskedelmi bank behajtási csoportjának a helyszínen tartózkodó munkatársa jegyzi meg (a pénzintézet nevének közléséhez nem járult hozzá).

Két megtérülésre három bukás

Azt mondja, bankjánál jelenleg 3000 ilyen üggyel foglalkoznak, és ez a szám havonta 80-100-zal nő. Tekintve, hogy a piacon nem jelentéktelen súlyú pénzintézetről van szó, belátható, hogy a néhány hónappal ezelőtt napvilágot látott, a válság hatására több tízezer bedőlő lakáshitellel számoló becslések nem voltak nagyon túlzók.

 

A Központi Hitelinformációs Rendszer (KHR) legfrissebb, 2009. márciusi adatai szerint az összes fennálló lakossági hitelmulasztás száma több mint 740 ezer - azt nem tudni, hogy ebből mennyi lehet az ingatlanalapú jelzáloghitelek aránya, de az biztos, hogy a szám a múlt év végén még csak 669 ezer volt. A rendszerben lévő természetes személyek száma egy év alatt 618 ezerről 655 ezerre nőtt. (A KHR-t hívták valaha BAR-listának. Az kerül a rendszerbe, aki a minimálbért elérő kölcsönösszeg megfizetésével több mint kilencven napja késik.)

 

A bankok egyébként többnyire nem járnak jól, ha árvereztetnek, hiszen manapság az esetek többségében a fennálló tőketartozás nagyobb, mint az ingatlanért kapható összeg. A kis falvak rossz állapotú házai gyakran telekáron mennek csak el, egy sokadik árverésen. A szóban forgó banknál két megtérülésre nagyjából három bukás jut.

Harmincszázalékos licit

Elkezdődik az aukció, valóban nincsenek fekete autóval érkezett, fenyegetően viselkedő fogdmegek, a résztvevők ránézésre átlagemberek. Van két pár is, az egyik férfi tagja igazi licitbe bonyolódik egy középkorú úrral. A 3 millió 833 ezer forintos árat 1,2 millióval srófolják föl, mire a fiatal pár fellélegezhet: övék az 52 négyzetméteres komáromi lakás.

 


Fotó: Hirling Bálint [origo]


 

Jóval rövidebb ideig tart a harc egy tatabányai, 43 négyzetméteres lakásért. A 3 millió 600 ezres ár mindössze 400 ezerrel kúszik föl, amikor az egyik versenyző csalódott arcot vágva kiszáll - talán arra számított, hogy nem lesz ellenfele. Joggal reménykedhetett, elvégre egy hölgy mindjárt két Veszprém megyei ingatlant - egy kis panellakást és egy Balaton melletti, nagyobb házat - kikiáltási áron, összesen 7 millió forint körüli összegért szerez meg.

Piaci áron esélytelen

Az egybegyűltek jobbára elzárkózók, de ő néhány kérdésünkre hajlandó válaszolni. Helyi kötődésű, magának vásárolt. Életében először van árverésen, piaci áron nem lett volna esélye javítani a lakáskörülményein. Nem érte meglepetésként, hogy mindkét ingatlanra egyedül pályázott, mert "a mostani gazdasági helyzetben keveseknek van pénzük".

Az egyetlen budapesti ingatlant (83 négyzetméteres újlipótvárosi lakás, 14 millió 360 ezerért - a piacon talán 22 milliót is elkérnének érte) egy, az árverésen a többieknél szemlátomást otthonosabban mozgó hölgy ajánlatára ütik le, kikiáltási áron. Kiderül, hogy ügyvéd, egy ügyfele megbízásából jött el, róla azonban - a kötelező szakmai titoktartásra hivatkozva - csak annyit árul el, hogy szintén magánszemély.

Visszatérő magánbefektetők

Néha feltűnnek ingatlanforgalmazó cégek is, amelyek gyakran már eleve tudnak vevőt a kiszemelt ingatlanra. Akad továbbá 5-10 visszatérő, befektetési céllal vásároló magánember - tájékoztat Almási Krisztián a húsz perc alatt véget érő árverés után.

Miközben az asszisztensek az adminisztratív teendőket intézik, megjelenik, majd gyorsan távozik az egyik tulajdonos képviselője. Az ilyen esetekre gondolva alkalmaznak a szervezők biztonsági szolgálatot az árveréseken, de nincs konfliktus, az illető csupán arról érdeklődik, megvették-e a kérdéses ingatlant, illetve van-e még lehetőség a törlesztésre. Jó híreket hall: a házat nem vették meg, és egészen a következő árverés előtti estig lehet törleszteni.

 


Címlapsztori»

Forrás: AFP/Imaginechina/Wang shutian Közeledik a négyórás munkanap kora A mesterséges intelligencia és az automatizáció terjedésével várhatóan munkahelyek millió fognak megszűnni a következő évtizedekben. Ázsia egyik leggazdagabb embere, ...
  Forrás: AFP/Imaginechina/Wang shutian Közeledik a négyórás munkanap kora A mesterséges intelligencia és az automatizáció terjedésével várhatóan munkahelyek millió fognak megszűnni a következő évtizedekben. Ázsia egyik leggazdagabb embere, ...
  Forrás: AFP/Imaginechina/Wang shutian Közeledik a négyórás munkanap kora A mesterséges intelligencia és az automatizáció terjedésével várhatóan munkahelyek millió fognak megszűnni a következő évtizedekben. Ázsia egyik leggazdagabb embere, ...
  Forrás: AFP/Hans Lucas/Vincent Wartner Zuhan az olaj ára, bajban az OPEC Kritikus ponthoz érkezett az olaj hordónkénti árfolyama, idén először csökkent 45 dollár alá. Az OPEC-tagországok a 60 dolláros ár elérésében érdekeltek, viszont a ...
  Forrás: MTI/Illyés Tibor Erre költöttek Matolcsyék 2800 milliárdot Éppen négy évvel ezelőtt indította el a jegybank a 2800 milliárd forintos hitelprogramját, amellyel közel 40 ezer hazai vállalkozás jutott kedvező hitelhez, mert a ...
  Forrás: Picture-Alliance/AFP//Ton Koene Egyre népszerűbbek az ehető bogarak Az áruházak élelmiszeres polcairól egyre több termék közül lehet választani. Egyelőre még nehéz elképzelni, hogy egy nap bogarakat is vásárolhatunk, de ez az időpont ...
  Fotó: Bielik István - Origo A 800 milliós csoki-sztori Megvan a chocoMe, nem? Tudják, azok a gyönyörű tábla csokoládék, amelyekre gyümölcsöket, virágszirmokat, fűszereket, meg mindenféle egyéb finomságokat szórtak, de úgy, ...
  Forrás: AFP/Tony Karumba Így vágja zsebre Kína Afrikát A klasszikus gyarmatosítást idézi Kína Afrika-politikája, bár a kínai hitelekkel és beruházásokkal több afrikai nemzet is kifejezetten jól jár. A kínai-afrikai ...
  Forrás: MTI/Beliczay László Ezeket muszáj tudnia, ha Kínából rendel Egyre többen döntenek úgy, hogy egy távoli ország webshopjából rendelnek valamit. A vásárlás után azonban több kellemetlen meglepetés is érheti a tájékozatlan vevőt: ...

Legolvasottabb cikkek

Ingatlan apróhirdetés

betöltés...
hirdetés

Hirdetés

60
50
40

PARTNEREK AJÁNLATA

Olvasnivaló

Öreg hal vagy alfahím? Húsz év alatt keményebb, magányosabb lett, de még mindig harcol az álmáért. Orbán Viktor ötven éves.
Nem keresik tovább Erőss Zsoltot és Kiss Pétert Eltűnt a Himaláján két magyar, miután megmászták a Kancsendzöngát.
Tíz percig tartott a per Elhalasztották Oscar Pistorius perét, miután a vád még nyomozni akar a gyilkosság ügyében.

További adatok » Időjárás »

Impresszum Médiaajánlat Adatkezelési Szabályzat Az ORIGO kiadója a New Wave Media Group Zrt. © Minden jog fenntartva.