Tizenöt milliárd jut az új panelprogramra

Vágólapra másolva!
A korábbi panelprogramban meghatározottnál többféle korszerűsítésre lehet pályázni az épületek energiahatékonyságának javítását célzó Zöld Beruházási Rendszerben. A Greenpeace üdvözölte a pályázatok kiírását, ugyanakkor a szervezet szerint a késlekedések és a kiírás tisztázatlan feltételei miatt "most sem oldódik meg" az üggyel kapcsolatos minden kérdés.
Vágólapra másolva!

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KvVM) 14-15 milliárd forintot tervez a panelépületek korszerűsítésére fordítani az eddigi, összesen 28,2 milliárd forintos, a szén-dioxid-kvóták eladásából származó bevételből - mondta Szabó Imre környezetvédelmi miniszter keddi sajtótájékoztatóján.

A kvótaeladásokból a Zöld Beruházási Rendszer (ZBR) keretét töltik fel, amelynek kasszájába további értékesítésekkel újabb összegek érkezhetnek. A ZBR Klímabarát Otthon panel-alprogramja a korábbi panelprogramokat váltja fel.

A zöldtárca július végén tette közzé pályázati felhívását a panelépületek szén-dioxid-kibocsátásának csökkentését eredményező energiahatékonysági beruházások támogatására. A hagyományos technológiával épült társas- és lakóházak 2009 őszétől pályázhatnak a Klímabarát Otthon pályázataira, míg a magán- és közintézményekre vonatkozó pályázatok várhatóan 2010 első felében jelennek meg a Klímabarát Intézmény programban.

A panelalprogram alaptámogatása 35 százalék, de a jelentősebb szén-dioxid-kibocsátás-megtakarítással járó beruházásokra akár 60 százalékos állami támogatás is igényelhető.

A KvVM felhívása alapján minden olyan energiahatékonysági intézkedés támogatható, amelynél a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése mérhető, illetve igazolható energetikai hatékonyságjavítással jár.

A zöldtárca így támogatást nyújt a nyílászárók energiamegtakarítást eredményező felújítására vagy cseréjére, a homlokzatok és födémek hőszigetelésére, az épületgépészeti rendszerek korszerűsítésére, felújítására, a megújuló energiafelhasználás növelésére, a hagyományos energiahordozók megújuló energiaforrásokkal való helyettesítésére, továbbá az épületek nyári hővédelmének javítására, árnyékoló, vagy árnyékvető szerkezetek beépítésére, valamint az épületek lodzsáinak beüvegezésére.

Kritizál a Greenpeace

A Greenpeace MTI-hez eljutatott közleményében kiemeli: a pályázatok elindítását megelőző csaknem egész éves késlekedés most sem ér véget teljesen, mivel a kiírás feltételei alapján a ZBR pályázói leghamarabb csak 2010 elején juthatnak hozzá a támogatásokhoz. A zöldszervezet szerint így a kormány 2009-ben végig visszatarthatja a korábban befolyt, azóta pedig "hatalmas kamatokat" felhalmozó milliárdokat.

A magyar jogszabályok alapján ráadásul a szén-dioxid-kvóta kereskedelméből származó bevételt kizárólag olyan "addicionális" beruházásokra lehet költeni, amelyekre még nem szerepelt forrás a költségvetésben. A Klímabarát Otthon elsőként meghirdetett alprogramja azonban jelentős átfedéseket mutat a korábbi panelprogrammal - mutatnak rá a környezetvédők.