Több lakásépítő mondhat búcsút Budapestnek

Vágólapra másolva!
Az kereskedelmi ingatlanok piacán javult a helyzet, amit a stabilizálódó hozamok is mutatnak - áll a Jones Lang Lasalle elemzésében, amelyből kiderül az is, hogy a kedvezőtlen lakáspiaci és finanszírozási helyzet miatt több lakásfejlesztő cég távozhat Budapestről.
Vágólapra másolva!

A múlt év második felében javult a helyzet a magyar ingatlanbefektetési piacon, több befektető térképére ismét felkerült Magyarország, ám a legtöbb fejlesztő továbbra is nagyon óvatos, alacsony kockázat mellett vág bele egy-egy fejlesztésbe - derül ki a Jones Lang Lasalle nemzetközi inagtlantanácsadó legfrissebb elemzéséből.

A befektetők visszatérése miatt stabilázlódtak a hozamok a kereskedelmi ingatlanok piacán, az irodák esetében 7,5 százalék volt 2010 első negyedévében, szemben az egy évvel korábbi 7,5-8 százalékkal. Ezzel párhuzamosan a kiskereskedelmi ingatlanoknál 7,25-8 százalékról 7,5 százalékra változott a hozam, az ipari ingatlanoknál pedig 8,25-8,75 százalékról 9,25 százalékra emelkedett. A befektetők csak a kiemelt helyen lévő, jó minőségű ingatlanok iránt érdeklődnek, a nem központi területen lévő létesítmények csak nagyon nyomott áron kelnek el.

Rossz idők a lakáspiacon

A lakáspiacon a 2010-es év valószínűsíthetően jelentős visszaesést fog hozni, amit a csökkenő számú építési engedélyek, illetve gyenge értékesítési eredmények is mutatnak - derül ki a Jones Lang Lasalle lakáspiaci elemzéseket készítő partnere, a varsói központú Reas felmérése. Az első negyedévi teljesítményének vizsgálata után egyelőre még nem állapítható meg, milyen irányt vesz idén a lakáspiaci kereslet. 2009-ben egy látványos visszaesés volt tapasztalható a lakásvásárlási célú hitelek számában ami elsősorban a prémium kategóriás lakások piacát érintette.

A jelenlegi nehéz helyzetnek gyakorlatilag három fő oka van: korlátozott hitellehetőségek, bizalmatlan vásárlók és a magas négyzetméterárak. Azok számára viszont akik képesek és szándékoznak is vásárolni, jelentős számú és azonnal beköltözhető kínálat áll rendelkezésére - áll az elemzésben.

Távozó fejlesztők

A tényleges kereslet túl alacsony ahhoz, hogy az árak fenntarthatóak legyenek. A fejlesztők többsége előbb-utóbb kénytelen átalakítani árpolitikáját, igazodva a jelenlegi helyzethez - különösen akkor, ha figyelembe vesszük a kínálat jelentős emelkedését is a kereslet visszaesése mellett. Úgy tűnik, hogy az egyetlen lehetőség az árengedmény lehet.

A jelenlegi helyzetben a piaci fejlesztők visszafogják vagy leállítják a lakásfejlesztéseiket. Amellett, hogy az értékesítések gyenge teljesítményt mutatnak, a beruházók nehezen találnak megfelelő finanszírozásra is, mivel a bankok nagyon óvatosak a fejlesztési hitelek kihelyezésénél. Ezért az idén számos számú lakásfejlesztő fogja egy időre vagy végleg elhagyni Budapestet - derül ki az elemzésből, amely nem nevesíti a magyar fővárost várhatóan elhagyó fejlesztőket.