Nagyon kevés lakást vesznek az amerikaiak

Vágólapra másolva!
Drámaian alacsony szintre csökkent az Egyesült Államokban az egy hónap alatt értékesített új lakások száma. Esnek az árak is, egyre több a kétely a gazdaság megerősödésével kapcsolatban.
Vágólapra másolva!

A szerdán megjelent adat szerint májusban 300 ezer új amerikai lakást adtak el - ilyen keveset a mutató 1963-as megszületése óta nem regisztráltak, tehát a gazdasági válság legsötétebb napjaiban sem volt ilyen alacsony forgalom.

Az iparági szakértők számítottak rá, hogy a 8000 dolláros elsőlakás-vásárlási támogatás kifutásával visszaesés jön az áprilisi 504 ezres számhoz kéest, de az elemzői konszenzus 410 ezer új építésű ingatlan értékesítését valószínűsítette. A 32,7 százalékos zuhanás a gazdaság talpraállásának lassulására utal.

A támogatások lejárta a lakásépítéseket és a hitelezést is 13 éve nem látott alacsony szintre szorította. Egy új lakás ára most átlagosan 200,9 ezer dollár. Ez 1 százalékkal kevesebb az áprilisi értéknél, de az előző év májusához képest a csökkenés már 9,6 százalékos.

Az adatok azért is aggodalomra adnak okot, mert a lakásvásárlási támogatáshoz hasonló ösztönzők nyomán más fogyasztási cikkek - autó, számítógép stb. - vásárlását is sokan előre hozták. Kérdés, ki fog vásárolni, ha kifutnak ezek a programok.