GKI: Lassan javul a fővárosi ingatlanpiac

Vágólapra másolva!
Javult a GKI Gazdaságkutató ingatlanindexe, de még mindig a válság előtti szint alatt van. Egy szaklap az idén épülő 8 ezer lakás és a 2-3 ezer eladatlan lakás miatt a következő 12 hónapra még 2,2 százalékos áresésre számít.
Vágólapra másolva!

A GKI fővárosi ingatlanpiaci indexe júliusról októberre 8,5 ponttal javult, de a mínusz 23,3 pontra emelkedő mutató 13 ponttal elmarad a gazdasági válság előttitől, és 6 ponttal az évtizedes átlagtól - ismertette a legújabb vizsgálat eredményét Akar László, a GKI Gazdaságkutató Zrt. vezérigazgatója a keddi budapesti tájékoztatón.

Valódi pozitív elmozdulást a raktárpiacon mért a GKI, ahol az októberi mínusz 10 pontos mutató jelentős emelkedést mutat a júliusi mínusz 25 ponthoz képest, és elérte a 2008 áprilisit.

A lakáspiacon további visszaesést már nem mért a GKI sőt az index 10 pontos javulást mutat, és a következő 12 hónapra vonatkozó kérdésre vonatkozó várakozások már változatlanok illetve javulók - mondta Akar László, hozzátéve, hogy az új lakások árai a fővárosban idén 3,5 százalékkal emelkednek.

Az új lakóingatlanok várható 12 havi árának alakulására vonatkozó kérdésre Pest megyében és Nyugat-Magyarországon adott válaszok nulla eredményt, Kelet-Magyarországon egy százalékos emelkedést mutatnak.

A használt lakóingatlanok árának következő 12 havi várható áralakulás kedvezőtlenebb a képet mutat: az országos átlag 3 százalékos csökkenést, a budapesti 2,2 százalékos, a Pest megyei és a nyugat-magyarországi 3-3, a kelet-magyarországi 4 százalékos további áresést jelez.

Budapesten idén várhatóan 8 ezer új lakás épül, s emellett 2-3 ezer eladatlan lakás van, ezzel is magyarázható a budapesti felmérésben érzékelt következő 12 hónapra várt 2,2 százalékos árlemorzsolódás - magyarázta a felmérésben részvevő szakmai partner, az Ingatlan és Befektetés című folyóirat főszerkesztője.

Borsi László a felmérést idézve elmondta: a budai családi házaknál megállt az árcsökkenés, és a budai zöldövezetben is alig egy százalékos, a dél-pesti családi házaknál két százalékos. Ugyanakkor az észak-pesti és dél-pesti panellakásoknál további négy százalékos áresést vár a piac.