Jövőre részletekben fizethetik a lakásvásárlási illetéket a fiatalok

Vágólapra másolva!
A 35 évnél fiatalabbak jövőre az első lakásuk megvásárlásánál felmerülő illeték megfizetésére tizenkét hónapos részletfizetést kérhetnek.
Vágólapra másolva!

A parlament novemberben módosította az az adó- és járuléktörvényeket, ennek keretében bővítette az illetékre vonatkozó szabályozást. A november közepén kihirdett törvény a 35 évnél fiatalabbnak biztosít könnyebbséget - közölte az adóhivatal.

A jogszabály kimondja, hogy a visszterhes vagyonátruházási illetékkötelezettség keletkezésekor 35. életévét be nem töltött fiatal első lakástulajdonának megszerzése esetén az adóhatóság a vagyonszerző, azaz a vásárló kérelmére - a kérelemben megjelölt időtartamra, legfeljebb a lakásvásárlástól számított 12 hónapra - havonta egyenlő részletekben teljesítendő részletfizetést engedélyez automatikusan az illetéktartozásra. Eddig is lehetett részletfizetést kérni, de a lehetőséget nem kapta meg mindenki.

Ha a vagyonszerző az esedékes részlet befizetését nem teljesíti, akkor a kedvezmény nem jár, a tartozást pedig egy összegben kell kifizetni. Ekkor az adóhatóság a tartozás fennmaradó részére az eredeti esedékesség napjától késedelmi pótlékot számít fel. Az új rendelkezéseket a 2011. január 1. után megkötött lakásvásárlási ügyleteknél kell alkalmazni.