Négyezer új budapesti lakás áll üresen

Vágólapra másolva!
Nem jutott még túl a mélyponton a fővárosi ingatlanpiac az egyik nagy hazai ingatlanfejlesztő vezetői szerint. A Futureal úgy tapasztalja, a nemzetközi ingatlanfejlesztők pesszimisták Magyarországgal kapcsolatban.
Vágólapra másolva!

Változatlanul gyenge a budapesti ingatlanfejlesztők aktivitása. A budapesti épületek folyamatos megújulásához évente 8-9 ezer lakás átadására lenne szükség, ez a szám azonban tartósan 5 ezer alatt van - hangzott el a Futureal ingatlanfejlesztő vállalat keddi tájékoztatóján.

Idén mindössze 2200 lakást adtak át, és ezek sem találtak mind vevőre, így már körülbelül 4000 lakás áll üresen a fővárosban - mondta Futó Gábor, a csoport vezérigazgatója.

Változatlanul mélyponton van az irodapiac is. Decemberig összesen 23 ezer négyzetméter alapterületű irodaház és két pláza nyitott meg - az átadott összterület mindössze tizede a 2005-ben regisztrált adatnak. A befektetők félretették az előkészített terveket, félbehagytak sok megkezdett építkezést, egyes fejlesztők bezárták az irodájukat. A tőkére számított megtérülés gyenge, emiatt nehéz banki hitelhez jutni: a bankok általában 40 százaléknyi saját erő követelnek meg.

Futó Gábor szerint a bajok gyökere, hogy a kormány nem tudta meggyőzni a megszokottól eltérő módszereket követő gazdaságpolitikájának helyességéről a külföldi befektetőket. Ennek következtében a nemzetközi ingatlanfejlesztők, akik kiszámíthatóságot és stabil üzleti környezetet várnak el, pesszimistán viszonyulnak Magyarországhoz.

A jövő évi terveket sorolva Tatár Tibor, a Futureal Development vezérigazgatója bejelentette, jövő április végéig elkészül a Corvin Gastro a józsefvárosi Corvin sétányon. Februárban mutatják be az Etele téri központ terveit, az itteni építkezések befejezését a 4-es metro átadásához kívánják időzíteni.

Földi Tibor, a Futureal lakóingatlanokkal foglalkozó cége, a Cordia Zrt. vezérigazgatója elmondta, a fejlesztők jellemzően a lakást vásárlók pénzéből finanszírozzák az építkezéseket, ami nagy kockázat a vevőnek és kivitelezőnek egyaránt. A készpénzzel fizetők többnyire a 20 millió forint alatti lakásokat részesítik előnyben, 30 millió felettiért csak minden tizedik vásárló érdeklődik. A használt lakások értékesítése is megtorpant, ez gátolja az új lakásba átköltözők pénzhez jutását.