Titkolózik a Köki tulajdonosa, Leisztingerhez vezetnek a szálak

KÖKI Terminál, Kőbánya-Kispest, metrómegálló, pláza
Vágólapra másolva!
Számos jel utal arra, hogy az ősszel megnyíló új kispesti bevásárló- és városközpont, a Köki Terminál mögötti cég titokzatos svájci cégeken keresztül az egyik legnagyobb hazai befektetőhöz, Leisztinger Tamáshoz köthető. A nagyvállalkozó befektetési cége tagadta, hogy az ügyben feltűnő társaságokban az üzletember tulajdonrésszel rendelkezne.
Vágólapra másolva!

Az ország egyik legnagyobb jelenlegi ingatlanberuházása zajlik a hármas metró Kőbánya-Kispest végállomásánál, nem tudni azonban, pontosan ki vagy kik állnak a Köki Terminál névre keresztelt új kereskedelmi és városközpont mögött. Az [origo] vizsgálódásai azt mutatják, hogy a szálak Leisztinger Tamás érdekeltségi köréig vezetnek.

A Köki lesz - az Aréna után - az ország második legnagyobb plázája, 59 ezer négyzetméternyi bérbe adható területtel, továbbá hétezer négyzetméternyi irodával. A szórakoztató- és bevásárlóközpont építése mellett az 1980-ban átadott, lepusztult közlekedési csomópontot is modernizálják. Hasonló méretű építkezés az elmúlt években több volt, illetve van Magyarországon - például a Westend, a még épülő Corvin sétány vagy a Tópark -, ezek mögött általában ismert külföldi vagy hazai ingatlanfejlesztő vállalatokat, befektetési alapokat találni.

A Köki területének értékesítése már a kezdetekben sem alakult teljesen átláthatóan. Mint a kispesti polgármesteri hivatal sajtóirodájától megtudtuk, a telek egyik felét az önkormányzat 2004 augusztusában adta el nettó 1,25 milliárd forintért az Obi barkácsáruházláncnak. A szomszédos telket viszont a tulajdonosa, a BKV az Investo Kft.-nek értékesítette, amelyet ugyan magyar magánszemélyek alapítottak, de a telekügylet idején már off-shore tulajdonban volt: előbb a Brit Virgin-szigeteken bejegyzett Lionheart Consulting Inc., majd a szingapúri Golo Holding birtokába került.

A titokzatos svájci befektető

A két telek közös fejlesztését eredetileg a Raiffeisen Evolution ingatlanfejlesztő vitte volna végig, de miután szabályozási kérdésekben összekülönbözött az önkormányzattal, kiszállt az üzletből, ekkor lépett a helyére az R-CO Ingatlanforgalmazó Zrt. - derül ki a Magyar Narancs 2006-os cikkéből.

Az R-CO tulajdonosa a svájci Zug kanton azonos nevű városában bejegyzett Erian Holding AG. Ez a cég a nemzetközi ingatlaniparban ismeretlen, saját honlapot nem működtet, az interneten lényegében csak cégjegyzékekben tűnik fel. A tulajdonosi háttérről az R-CO Zrt. kommunikációs és marketingigazgatója, Bus Mariann sem adott pontos tájékoztatást az [origo]-nak, és a Dun & Bradstreet üzleti adatbázis-szolgáltató rendelkezésünkre bocsátott, részletes cégriportjából sem derül ki.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
További képekért kattintson a fotóra!

Kiderül viszont a cégriportból, hogy a 2006 májusában alapított Erian Holding igazgatóságának van magyar tagja, Pákay Barnabás budapesti ügyvéd, aki egyben az R-CO egyik ügyvezetője is. Édesapja, Pákay András, a Pákay ügyvédi iroda alapítója pedig az Erian magyarországi kézbesítési megbízottja. Szerettünk volna Pákay Barnabástól felvilágosítást kérni az Erian Holding tulajdonosi hátteréről, de nem reagált a megkeresésünkre.

Az [origo] ingatlanpiaci forrásból úgy értesült, hogy az Erian Holding áttételesen Leisztinger Tamáshoz kötődik. Ezt kérdésünkre több, a magyarországi ingatlanfejlesztésben vezető szerepet játszó vállalat vezetője megerősítette, jelezve, hogy információjuk másodlagos forrásból, az ingatlanszakmában terjedő hírekből származik.

Idegenforgalmi, agráripari és tőzsdei befektetésekből származó, 85 milliárd forintosra becsült vagyonával Leisztinger a Napi Gazdaság 100 leggazdagabb magyart bemutató idei listáján a negyedik helyen áll.

Nyomok a cégadatbázisokban

A magyar és a svájci cégadatbázisban több adat is utal arra, hogy valóban a milliárdos üzletemberhez vezetnek a szálak a Kökitől. Az Erian Holding ugyanarra a címre van bejegyezve (Zug, Baarerstrasse 43.), mint a magyar Domestore Kft. egyik tulajdonosa, a Mittagskogel Invest AG. Leisztinger Tamás a Domestore Kft.-n keresztül birtokolja vállalatcsoportjának fő cégét, az Arago Befektetési Holding Zrt.-t, a Mittagskogel AG tehát Leisztinger tulajdonostársa, ráadásul a vállalkozó a magyarországi képviselője.

Ugyancsak Leisztingerre utal az is, hogy a már említett Pákay András több mint tíz éve igazgatósági tag a befektető cégbirodalmához tartozó Hunguest Hotelsben. A Hunguest tavaly augusztus végén részvénykibocsátás útján 4,2 milliárd forinttal, 12,48 milliárdra emelte az alaptőkéjét. A forrást ehhez a svájci Lemisa Investment Holding AG biztosította.

Az Opten céginformációs adatbázis szerint a Lemisa szintén a zugi Baarerstrasse 43. alatt van bejegyezve, székhelyeként pedig az internetes svájci cégregiszterek a néhány sarokkal távolabbi 75-ös számot említik. További kapocs a Lemisa és az Erian között egy Mattias Johnson nevű svéd állampolgár, aki mindkettőben cégjegyzésre jogosultként van feltüntetve. A Lemisa korábbi neve egyébként Attempo 27 AG, míg a Domestore-ban társtulajdonos Mittagskogelt korábban Attempo 25 AG-nak hívták.

Nyomok a múltban

A 2005-ben startolt Köki-beruházás kezdeti szakaszából is találni kapcsolódási pontokat. A projekt elindításában főszerepet játszó Investo Kft. volt vezetője és résztulajdonosa, Potsubay Dóra korábban az Arago Zrt. tulajdonában lévő Proton-Trade Zrt. egyik vezetője volt. Ugyanő az Aragóval egy időben részvényese volt az Immo Next (ma már Első Nógrádi Erőmű) Zrt.-nek, melynek a mostani tulajdonosa, a Torfina Investment Holding AG megint csak a Baarerstrasse 43. alatt van bejegyezve. Potsubay Dóra az Investo vezetőjeként, a Köki engedélyeztetésének idején, 2007-ben többször nyilatkozott a sajtóban.

Az Erian Holding előtt, 2005 és 2007 között Román Gyula élelmiszer-ipari nagyvállalkozó, illetve az ő tulajdonában lévő R-KO-N Mezőgazdasági Termékfeldolgozó és Kereskedelmi Kft. volt az R-CO két tulajdonosa. Az Arago még 2004-ben az R-KO-N Kft.-nek adta el a Pick Szeged 25 százalékos részvénycsomagját. Román Gyulát több cégén keresztül is sikertelenül próbáltuk elérni.

Juhos Katalinnal, aki az említett időszakban az R-CO egyik ügyvezetője volt, fel tudtuk venni a kapcsolatot, de az egykori újbudai polgármester és fideszes parlamenti képviselő nem volt hajlandó reagálni felvetéseinkre, mondván, "lezárta az életének azt a szakaszát". Juhost 2006-ban kizárták a Fideszből, a Hírszerző akkori értesülése szerint részben éppen azért romlott meg a kapcsolata a párttal, mert részt vállalt a Fidesz által bírált Köki-fejlesztés előkészítésében.

Leisztinger inkább flipper szokott lenni

A névtelenséget kérő ingatlapiaci források egymástól függetlenül megjegyezték, hogy meglepőnek tartják Leisztinger részvételét az ingatlanfejlesztésben, és nehezen tudják elképzelni, hogy ne lenne legalább egy, a szektorban tapasztaltnak számító társa. "Gyorsabb mozgású annál, hogy végigvigyen egy ilyen projektet, és ahogy tudom, nem is szereti az építőipart" - mondta egyikük, egy másik forrás pedig úgy fogalmazott: Leisztinger az ilyen projekteknél inkább "a flipper", mintsem hosszú távra tervező befektető szokott lenni, azaz olyan szereplő, aki a jó szemmel felfedezett lehetőséget a befejezés helyett gyors nyereséggel továbbadja.

A Köki átépítése mögötti beruházót kutatva az a verzió sem zárható ki, hogy Leisztingernek egykor volt köze az üzlethez, időközben azonban túladott a részesedésein. A svájci cégbejegyzéseknek és a bemutatott cégstruktúráknak nemritkán éppen az a céljuk, hogy elfedjék a valódi tulajdonost. Igaz, Leisztinger feltételezett kiszállására sem a cégadatbázisok, sem az ingatlanpiaci bennfentes források nem utaltak.

A kispesti beruházás háttérét kutatva megkerestük a Leisztinger Tamás befektetéseit kezelő Arago Zrt.-t is. Azt a kérdést tettük föl, meg tudják-e erősíteni, hogy a Köki Terminál részben vagy egészben Leisztinger Tamás érdekeltségébe tartozik. "A Mittagskogel Invest AG székhelyét egy székhelyszolgáltatással foglalkozó svájci cég biztosítja, a címen több száz európai és tengeren túli cég van bejegyezve, melyek között semmiféle kapcsolat nincs. Az e-mailjében említett többi céggel összefüggésben akként nyilatkozunk, hogy Leisztinger Tamás azokban nem rendelkezik tulajdonrésszel" - írta az Arago.

Rákérdeztünk arra is, hogy ha Leisztinger Tamásnak nem is, a (rész)tulajdonában álló cégek valamelyikének van-e tulajdonrésze az Erian Holdingban, illetve az üzletember tulajdonosa-e a Mittagskogel Investnek. A cég válasza szerint Leisztinger a Mittagskogel AG képviselője, tulajdonrésszel nem rendelkezik benne, és az üzletember még áttételesen sem tulajdonos az Erian Holding AG-ben.

Kiegyeztek a civilekkel

A Köki átépítésének engedélyeztetése nem haladt simán, a méreteit kifogásoló helyi civilek a Levegő Munkacsoporttal közösen megtámadták a bíróságon az eljárást. Konkrétan az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőségnek azt a határozatát, amely szerint környezeti hatásvizsgálatra nincs szükség, mivel a beruházás "a környezetre jelentős hatással nem lesz". A civilek 2008 márciusában megnyerték a pert, de az új eljárásban az elsővel megegyező határozat született.

Újabb per következett volna, amelytől azonban a civilek 2009 nyarán elálltak, ennek fejében az R-CO aláírt egy nyolc pontból álló kötelezettségvállalást. Ebben egyebek között az szerepelt, hogy a cég kibővíti a tervezett zöldfelületeket, egy helyen visszahúzza az épület homlokzatát, újabb autóbehajtót épít, és a Lehel utcai lakóházak utcafrontján kicserélteti a nyílászárókat. A komplexum várhatóan ősszel lesz kész.