Megindult a fővárosi újlakás-kínálat fogyása

Vágólapra másolva!
A tavalyinál 40 százalékkal kevesebb új társasházi lakást adhatnak át az idén Budapesten, így öt év után az eladott lakások száma újra meghaladhatja az átadottakét - derül ki az OTP Jelzálogbanknak a fővárosi újlakás-piacot vizsgáló elemzéséből. Az értékesítési statisztikák alapján a budai piacot kevésbé sújtja a válság, mint a pestit.
Vágólapra másolva!

A 2010-es, 37 százalékos visszaesésnél is nagyobb lesz az értékesítési céllal épített (társasházi) lakások számának csökkenése idén a fővárosban: várhatóan 3000 lakást adnak át - áll az OTP Jelzálogbank szerdán közölt elemzésében. Az előző évtized közepén ez a szám még 10 ezer felett volt, majd 2006-ra 6600-ra csökkent.

Az új lakást keresők jelenleg 405, értékesítés alatt álló fejlesztés lakásaiból válogathatnak Budapesten. (Ezek között van a 2004-2005-ben átadott projekt is, máig eladatlan lakásokkal.) Az idén 169 projekt készülhet el. A legtöbb, 26 a XI. kerületben, 22 a II. kerületben, a harmadik helyen pedig Zugló áll, hússzal.

"A beruházók kockázatkerülését mutatja, hogy drasztikusan csökkent a beruházások mérete: míg a válság előtti években rendre 30 és 40 lakás között alakult az átlagos projektméret, addig most 17 lakás körül van az átlag" - idézi a közlemény Valkó Dávidot, a bank ingatlanpiaci vezető elemzőjét.

Az OTP Jelzálogbank adatbázisa szerint 2011. augusztusában 3400 azonnal költözhető lakás várt vevőre a fővárosban. A legtöbb a XIII. kerületben (600 felett), de a XI. és III. kerületben is 400 fölött volt a számuk. Eközben 1700 lakás áll építés alatt, a legtöbb (több mint 400) Zuglóban. (Igaz, ezek egy része vélhetően nem fog végül megépülni, hiszen évről évre több megkezdett beruházás áll le menet közben.) Így összességében ötezer feletti új lakásból lehet most válogatni.

Idén a július végéig vizsgált időszakban élénkülni látszik a kereslet: az OTP Jelzálogbank több mint 1500 új lakás eladását mérte. Az év végéig az eladott mennyiség meghaladhatja az újonnan piacra kerülőt, amire 2006 óta nem volt példa. Az 1500-ból több mint 200 XI. és közel 300 XIV. kerületi. A sokáig az élen álló XIII. kerületet a kutatás szerint már a II. kerület is megelőzi.

A budai oldal újlakás-piaca a számok szerint összességében jobban állja a válságot, mint a pestié. A válság előtti években rendre az eladások 20-25 százaléka volt budai, az idei első félévben azonban már a 32 százaléka. Ennek magyarázata részben az, hogy a budai vevőkör kevésbé költségérzékeny, másrészt az, hogy a változatos lakókörnyezetű XI. kerületben egyre több a szélesebb rétegeket célzó, nagyobb társasházi fejlesztés.

A jelenlegi keresletet a következő évekre vetítve - és nem számolva új kínálattal - a mostanra felhalmozott (átadott és jelenleg épülő) eladatlan újlakás-készlet szűk két év alatt nullázódhat le a fővárosban - állapítja meg a bank elemzése.