Duna House: Csökkenő ingatlanárakat hozhat a végtörlesztés

Vágólapra másolva!
Hamar vevőre akarnak találni azok a végtörlesztők, akik a devizahitellel terhelt lakásuk árából akarják kifizetni tartozásukat, ami az ingatlanárak 5-10 százalékos eséséhez vezethet a Duna House ingatlanközvetítő szerint.
Vágólapra másolva!

A következő öt hónapban átlagosan 5-10 százalékos áresést prognosztizál az ingatlanpiacon a Duna House: a következő hónapokban egymásra találhat az eladói és a vevői szándék, mert a végtörlesztésből adódó mintegy 25 százalékos árfolyamnyereség olyan teret biztosít az eladóknak az árkialakítás folyamán, ami az árérzékeny vevői oldalnak is kedvez.

Az ingatlanközvetítő társaság által az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közlemény szerint azok az adósok, akik a rendelkezésre álló idő alatt szeretnék végtörleszteni devizaadósságukat, vagyis december 30-ig bejelentik a szándékot a banknál, majd ezt követően 60 napon belül rendezik a hitelüket - például a lakás eladásából -, minden bizonnyal igyekeznek majd úgy kialakítani az árat, hogy hamar vevőre találjanak.

A határidő közeledtével az eladók is nagyobb kompromisszumokra lesznek hajlandók, így feltehetőleg február végéhez közeledve erősödik majd az ingatlanárak csökkenése. Az [origo] összegyűjtötte, hogy mire kell figyelniük a végtörlesztőknek, az összeállítást itt találja.

Márciusban stabilizálódhatnak az árak

A 2012. márciust követő időszak ingatlanárai már nehezebben prognosztizálhatók, de a Duna House várakozása szerint ekkortól stabilizálódhatnak az árak. Sokan lesznek ugyanis, akik valamilyen forrásból - családi, baráti kölcsönből, esetleg áthidaló forinthitelből - megoldják a végtörlesztést, és jövőre adják majd el a lakásukat, hogy annak árából rendezzék a tartozásukat. Ők már nem lesznek szoros időkorláthoz kötve, így az árak tekintetében is türelmesebbek lehetnek.

A Duna House szerint a keresleti oldalt élénkítheti, hogy a végtörlesztés sok tulajdonost megszabadít a devizahitellel terhelt lakáshoz kötöttségtől, és ha a kormány által beígért támogatott forinthitel is megérkezik, akkor bizonyára a vevői oldal is tovább élénkülhet.