Az ingatlanadótól félnek a lakásfejlesztők

Vágólapra másolva!
Az ingatlanpiaci szakértők felemásan látják a jövőt: van, aki úgy látja, hogy a visszatérő lakáshitel-kamattámogatás is élénkítheti a keresletet, de akad olyan vélemény is, amely szerint jövőre még enyhe csökkenés lehet a lakáspiaci forgalomban és az árakban is.
Vágólapra másolva!

Ha az önkormányzatok a kormány nyilvánosságra került terveiből ismert lehetőséget kihasználva tömegesen fognak kivetni ingatlanadót, az "az utolsó szög lesz az iparág koporsójába", rengeteg lakás kerül majd a piacra - mondta Földi Tibor, a Cordia ingatlanfejlesztő vezérigazgatója a Portfolio.hu Property Investment Forum című konferenciáján.

Földi Tibor hozzátette, sok függ természetesen a részletszabályoktól, így például attól, hogy esetleg leírható lesz-e az adó az szja-ból.
Déry Attila, az Otthon Centrum ingatlanközvetítő hálózat vezető elemzője azt mondta, a kivetendő adó vélhetően a második-harmadik ingatlanok piacát mozgathatja meg, és a vásárlókat vonzani akaró nkormányzatok között akár adóverseny is kialakulat.

Enyhe csökkenés várható a lakásárakban

A lakáspiacról tartott beszélgetésen szóba került a kormány új lakástámogatási rendszerének kérdése is. Déry Atttila szerint az új szocpol-rendszer Budapesten 4-7, vidéken 6-10 százalékos támogatást jelent az átlagos lakásárakhoz viszonyítva, bár Valkó Dávid, az OTP Jelzálogbank elemzési vezetője megjegyezte, ebben a rendszerben még benne van a bővítés lehetősége, ahogy az az eredeti szocpollal is történt.

Elhangzott, hogy a szintén visszatérő lakáshitel-kamattámogatás is élénkítheti a keresletet, Valkó Dávid ugyanakkor úgy vélte, jövőre még mindig várható enyhe csökkenés a lakáspiaci forgalomban és így az árakban is - a kiadott építési engedélyek számában viszont az év második felében már növekedésre számít.

Sokat számítana az alacsonyabb áfakulcs

Horváth Áron, az Eltinga kutatóintézet vezetője arra figyelmeztetett, hogy a tapasztalatok szerint a jelenlegihez hasonló válságok után a lakáspiac fokozatosan tér magához: először az új lakások ára emelkedik, erre reagálva megkezdődnek az új fejlesztések, és csak ezután következik a drágulás a használt lakások körében.

Földi Tibor arról számolt be, hogy a budapesti újlakás-piac már 2009-ben túljutott a mélyponton. A Cordia felmérései szerint az akkori, évi 1800-1900 darabos eladás ebben az évben várhatóan 3000 közelébe emelkedik. Mivel a kínálat drasztikusan, 70 százalékkal csökkent - a fővárosban így 5300, felerészben elkészült eladatlan lakás van -, feltehető, hogy az áremelkedés nincs már messze.

A Cordia vezérigazgatója szerint az ingatlanipart a lakásépítés áfájának csökkentésével lehetne élénkíteni, szerinte egy ilyen lépés kedvező esetben bevételkiesést sem kellene, hogy okozzon az államháztartásnak. Felidézte, hogy Romániában az ötszázalékos adókulccsal sikerült felpörgetni a szektort, de Magyarországon már egy 10-15 százalékos kulcs is sokat számítana a jövő évben 27 százalékosra ugró általános kulcs helyett. Elismerte ugyanakkor, hogy a szakmai szervezetek a pénzbe nem kerülő, általuk hasznosnak ítélt szabályozási változtatásokat sem tudják elérni a döntéshozóknál.