Áder megsértette a házszabálytA Magyar Szocialista Párt kész minden törvényes lépésre az Országgyűlés heti ülésrendjének visszaállítása érdekében - jelentette ki lapunknak nyilatkozva Kovács László pártelnök. A politikus az SZDSZ-nek arra a felvetésére reagált így, amelyben a szabad demokraták jelezték: amennyiben Áder János házelnök az Alkotmánybíróság döntése nyomán nem tér vissza a korábbi ülésezési rendre, konzultációt kezdeményeznek a szocialistákkal a rendkívüli parlamenti ülésnap összehívása érdekében. Az Országgyűlés elnöke egy tegnapi rádiónyilatkozatában ismét hangsúlyozta: nem alkotmányellenes a háromhetes új munkarend.

Áder János házelnök még szerdán este levélben közölte Kuncze Gábor SZDSZ-es frakcióvezetővel, hogy nem tud eleget tenni kérésének, és nem tudja összehívni az Országgyűlés házbizottságát április elsejére, azaz tegnapra. A parlamenti elnök ezt azzal indokolta, hogy a kormánypártok, a Fidesz-MPP, az FKGP, az MDF, valamint az ellenzéki MIÉP képviselőcsoportjainak vezetése elfoglalt, programjaik miatt nem tudnának részt venni a házbizottság ülésén.

Kilenc éve nem volt példa arra, hogy egy képviselőcsoport vezetőjének kérésére nem hívták volna össze a házbizottságot - jelentette ki a Népszavának nyilatkozva Hack Péter, az SZDSZ frakcióvezető-helyettese. A politikus kiemelte, hogy a házszabály kimondja: a házbizottságot össze kell hívni, ha ezt bármelyik frakcióvezető kéri.

Hack Péter felhívta a figyelmet arra is: a testület ülésén a képviselőcsoport vezetőjének távollétében bármelyik frakciótag képviselheti pártját. Hack szerint a mostani házelnöki eljárás rossz precedenst teremthet. Hangsúlyozta: a házszabály nyilvánvaló megsértése nem von ugyan maga után szankciókat, de a parlamenti munka szétzilálódásához vezet.

A szabad demokraták már szerdán jelezték, hogy amennyiben az Országgyűlés elnöke nem tér vissza a heti ülésezési rendhez, konzultációt kezdeményeznek az MSZP-vel egy rendkívüli ülésnap összehívása érdekében.

Az MSZP kész minden olyan törvényes lépésre, amely az eredeti parlamenti munkarend visszaállítását segíti elő - jelentette ki lapunknak Kovács László pártelnök-frakcióvezető. A szocialista politikus hangsúlyozta: az MSZP-frakció úgy látja, hogy az Alkotmánybíróság hétfői döntése után egyetlen lehetőség maradt: minél előbb vissza kell térni a heti ülésezéshez, egészen addig, amíg a házszabályban ennek rendszerét pontosan nem szabályozza a Tisztelt Ház.

Szájer József Fidesz-frakcióvezető tegnap soproni választókörzetében volt - tudtuk meg a frakció sajtóirodáján. Isépy Tamás frakcióvezető-helyettes Budapesten tartózkodott, és nem volt olyan programja, ami miatt nem tudott volna részt venni a házbizottság ülésén. Az ügy fontosságára való tekintettel azonban, mondta, nem helyettesíthette volna Szájert.

Az FKGP képviselői az úgynevezett szabad parlamenti hetüket a választókörzetükben töltik, s ezt a kötelezettséget rendkívül komolyan veszi a frakció minden tagja - nyilatkozta a Népszavának Horváth Béla frakcióvezető-helyettes.

A MIÉP szóvivője, Győri Béla megerősítette Áder János hivatkozását, kijelentette: a párt képviselői más elfoglaltságuk miatt nem értek rá tegnap, ezért nem tudtak volna részt venni a házbizottság ülésén. Hangsúlyozta: nem sértettek házszabályt.

Az MDF frakcióvezető- helyettese, Medgyasszay László arról tájékoztatta lapunkat, hogy a frakcióvezetés nagy része külföldön tartózkodik, őt viszont nem tájékoztatták a szabad demokraták - a házbizottság összehívására vonatkozó - indítványáról.

A Fidesz országgyűlési képviselőcsoportja nyilatkozatban szólította fel a politikai pártokat, hogy szüntessék be az Alkotmánybíróság parlamenti munkarendre vonatkozó döntésének önkényes, félrevezető magyarázgatását.

A dokumentum leszögezi: a Fidesz frakciója kötelezőnek tartja az Alkotmánybíróság határozatában foglaltakat, és az ügyrendi bizottság elnökén keresztül haladéktalanul kezdeményezi a házszabály december 15-ig történő, technikai módosítását.

A nyilatkozat szerint az új ülésrend a gyakorlatban bizonyította, hogy hatékonyabb, alaposabb munkát tesz lehetővé. A frakció nem tervezi a kialakult rend megváltoztatását.

Az SZDSZ tegnap közleményben hangsúlyozta, hogy nem tudja elfogadni azt a hivatkozást, amely szerint a kormánypárti képviselők egyéb programjuk miatt nem tudnak megjelenni a házbizottság ülésén. "Aki így érvel, a demokráciából űz csúfot, és a Fidesz önös érdekeinek rendeli alá tevékenységét. Az Országgyűlés elnöke tehát nem kevesebbet állít, mint hogy a kétszáz kormánypárti képviselőből nincs senki, aki egy munkanapon ráérne arra, hogy dolgozzon" - olvasható a közleményben, amely azzal folytatódik, hogy Áder Jánoson kívül mindenki tisztában van azzal, hogy parlamenti ülést nem úgy hívnak össze, hogy a házelnök megkérdi a képviselőktől, hogy nincs-e más elfoglaltságuk, mert ha ráérnek, akkor parlamenti ülést tartanak.

Az Országgyűlés elnökének tisztában kellene lennie azzal, hogy a kormánypártok által kialakított háromhetenkénti ülésezés szétzilálta a törvényhozás rendjét, és alkotmányellenes állapotot idézett elő.