A pénzügyminiszter szerint nincs szükség új hitelfelvételreA világgazdaság helyzetének rosszabbodása ellenére Magyarország várhatóan biztosítani tudja az 5 százalékos gazdasági növekedést, amely duplája a tervezett európai uniós mértéknek - közölte Járai Zsigmond azon a szerdai budapesti fórumon, amelyet az FKGP vállalkozói tagozata szervezett.

A pénzügyi tárca vezetője hangsúlyozta, hogy a magyar kormány nem akarja növelni újabb hitelfelvételekkel az ország adósságállományát. Közölte azt is, hogy a közeljövőben érezhetően javítani kívánják a kis- és középvállalkozók esélyeit, mert a kabinet egyik prioritása a hazai vállalkozók támogatása. Ha szükséges, akkor akár a közbeszerzési törvényt is megváltoztatják, hogy a kis-és középvállalkozók előnyösebb helyzetbe jussanak a közbeszerzésnél.
Az előadó a legfontosabb célként az infláció leszorítását nevezte meg. Elmondta, hogy mára 9 százalékra csökkent a pénzromlás mértéke, ami 2000-ben várhatóan 7 százalék, 2002-ben pedig 5 százalék körül alakul. Bejelentette továbbá: a tárca várhatóan már a jövő héten a kormány elé terjeszti a 2000-re szóló költségvetési prioritásokat. Ezek közé sorolta az infrastruktúra fejlesztését, az oktatást, a kultúrát és a vallást. Reményét fejezte ki, hogy a magyar gazdaság kiemelt ágazata lesz a mezőgazdaság, amelynek támogatására igen jelentős összegeket szán a kormány.
Járai Zsigmond azt is tudatta: már a jövő héten kormánydöntés születik arról, hogy a következő 10 évben 600 milliárd forintot lehet autópályák és autóutak építésére fordítani. A pénzügyminiszter kérdésre válaszolva elmondta, hogy véleménye szerint nincsen megfelelően megoldva a mezőgazdasági hitelhez jutás ügye, bár a gazdálkodóknak hitelgaranciát biztosítanak. Megítélése szerint a jövőben javítani kell a mezőgazdasági termelés szerkezetét, és kívánatos lenne az exportálható minőségi termékek nagyobb arányú előállítása.
Torgyán József pártelnök, földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter kérdésekre válaszolva kijelentette: gyarapítani kell az új típusú szövetkezetek számát, mert csak így lehet felvenni a versenyt a multinacionális cégekkel. A miniszter bejelentette: április 8-án hivatalosan is megállapodik a tárca az OTP-vel a mezőgazdaság finanszírozásáról. Ez nagy lehetőséget teremt a magyar mezőgazdaság számára. Járai Zsigmond mindehhez hozzáfűzte, hogy Orbán Viktor miniszterelnököt megpróbálja rávenni az állami és önkormányzati bürokrácia egyszerűsítésére.

(MTI)


Ajánló: