Családi pótlék csak februárig visszamenőlegAzok, akik március 31-ig nem nyújtották be a családi pótlékra, a gyermekgondozási segélyre (gyes), illetve a gyermeknevelési támogatásra (gyet) vonatkozó igénylésüket, visszamenőleg csak február hónaptól kaphatják meg a támogatást - tájékoztatott az Országos Egészségbiztosítási Pénztár Jogi és Szakigazgatási Koordinációs Főosztálya.

Pincési Jánosné elmondta: a január elsején életbe lépett, családok támogatásáról szóló törvény értelmében az igényérvényesítési idő két hónap. Akik tehát április elsején vagy ezt követően adják be igénylésüket, elveszítik a januári összeget. Nem kell új kérelmet benyújtaniuk azonban azoknak, akik már folyamatosan ellátásban részesülnek. Az OEP munkatársa közölte: a január elsejétől március 30-ig terjedő időszakban országosan 99 013 új kérelem érkezett családi pótlékra a megyei egészségbiztosítási intézetekhez. Gyermekgondozási segélyt 25 ezer 726-an igényeltek, míg gyermeknevelési támogatásért 14 756 esetben jelentkeztek.
Családi pótlékra az a szülő jogosult, aki még nem tanköteles vagy tartósan, illetve súlyosan beteg gyermeket nevel. Az egészséges gyermekek esetében a tankötelessé válás évének októberétől családi pótlék helyett iskoláztatási támogatás jár egészen addig, amíg a gyermek alap- vagy középfokú oktatási intézmény tanulója, és még nem töltötte be 20. életévét. Gyes a gyermek három éves koráig jár. Ha a gyermek tartósan beteg, vagy súlyosan fogyatékos, tíz éves koráig jogosult a szülő a támogatásra. Összege a legalacsonyabb öregségi nyugdíj összegével azonos, vagyis 15 350 forint. Gyet abban az esetben jár, ha a szülő saját háztartásában három vagy több gyermeket nevel. A támogatásnak ez a formája a legfiatalabb gyermek három éves korától nyolc éves koráig jár.

(MTI)

Ajánló: