Demszky kitart pontjai mellettAz új Nemzeti Színház megépítéséről, az Erzsébet tér rendezéséről, valamint a Nemzeti Hangversenyterem megvalósításáról szóló elvi megállapodást a főpolgármester és a kultuszminiszter is aláírta szerdán. Ám a főváros által megfogalmazott 24 pontos kritériumrendszert továbbra sem fogadta el a kulturális tárca.

A minisztérium által felajánlott április 6-ai egyeztetőtárgyaláson a főváros vezetői csak akkor vesznek részt, ha előrelépés történik a 24 pont ügyében.
"Megállapodásnak tekintem és pozitív fejleménynek tartom, hogy Demszky Gábor főpolgármester szerdán aláírta a minisztériumnak az új Nemzeti Színházzal kapcsolatos elvi megállapodási javaslatát, amely a közeljövőben megszülető részletes szerződés fő gerincét képezheti" - nyilatkozott tegnap Hámori József kultuszminiszter az MTI-nek.
Szerdán este Hámori is aláírta a hét pontból álló megállapodástervezetet, ám a főváros által ajánlott 24 pontos kritériumrendszert továbbra sem fogadja el. A miniszter szerint a három beruházásra - a városligeti Nemzeti, az Erzsébet téri mélygarázs és konferenciaközpont, valamint a Ganz-gyártelepi Nemzeti Hangversenyterem - kiírandó pályázatok jogi részét a részletes szerződésben kívánják majd összefoglalni. Erre vonatkozóan jövő héten kedden szeretne tárgyalni a tárca a fővárossal, és reméli, hogy egy hónapon belül mindkét fél számára elfogadható megállapodás jön létre.
A főváros vezetői azonban, mint azt Demszky Gábor Hámori Józsefnek tegnap levélben is jelezte, csak akkor tárgyalnak újra április 6-án, amennyiben a kulturális kormányzat aláírja a főváros 24 pontját, vagy értesíti a fővárost, milyen új elemekkel kívánja a huszonnégy pontot kiegészíteni.