Orbán Viktor elfogadta Selmeczi és Balsay lemondását

Orbán Viktor miniszterelnök pénteken elfogadta Selmeczi Gabriella, a Miniszterelnöki Hivatal társadalombiztosítási alapokat felügyelő politikai államtitkárának és Balsay István, a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkárának csütörtöki lemondását.. A tegnapi lemondás hátterében az a levél áll, amelyben fideszes képviselők lobbyztak a leendő budapesti amerikai nagykövet személye érdekében.

Balsay Még csütörtökön nyújtotta be lemondását Selmeczi Gabriella, a Miniszterelnöki Hivatal társadalombiztosítási alapokat felügyelő politikai államtitkára és Balsay István, a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára.
A miniszterelnök, Orbán Viktor egy nap gondolkodás után úgy döntött, hogy elfogadja a két államtitkár lemondását.
A távozások oka, hogy a két államtitkár aláírta azt a levelet, amelyet 31 képviselő írt az amerikai szenátusnak.Ebben javaslatot tettek az új budapesti amerikai nagykövet személyére.
A levelet, amelyet az RTL Klub információi szerint már elküldtek az amerikai szenátus külügyi bizottságának, a két lemondott államtitkáron kívül a jelenleg kórházban fekvő Gyuricza Béla államtitkár is aláírta.
A fideszesek jelöltje a nagyköveti posztra Steven Jones, az amerikai Lockheed Martin cég egyik vezetője.
A Lockheed az egyik esélyes pályázó a magyar vadászgéptenderben, ők gyártják ugyanis az F16-os vadászrepülőket, és azt szeretnék elérni, hogy a magyar légierő is ezzel a típussal fejlessze flottáját.
A három politikai államtitkár nem tekinthető elfogulatlannak a Lockheed Martinnal kapcsolatban - állította az RTL híradója. Gyuricza Béla ugyanis már járt a Lockheed vendégeként a gyár amerikai központjában. Balsay István politikai államtitkár, Székesfehérvár volt polgármestere pedig abban reménykedik, hogy ha a Lockheed nyeri a tendert, akkor a cég, amint azt megígérte, Székesfehérvárra telepíti központját. Selmeczi Gabriella egyik közeli ismerőse pedig a Lockheed egyik magyarországi képviselője.

A polgári kormányra nehezedő politikai nyomás, az ügy politikai súlya miatt és tisztázása érdekében nyujtotta be - korrekt megoldásnak szánva - lemondását a miniszterelnöknek Balsay István. Ezt a Fehérvár Rádiónak adott rövid nyilatkozatában jelentette ki a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára.
Elismerte: hibát követett el, amikor nem nézte meg, hogy a parlament folyosóján "körözött" aláírásgyűjtés során mit írt alá.

SelmecziSelmeczit a szocialisták lemondásra szólították fel. A szocialista Keller László, az Országgyűlés költségvetési bizottságának alelnöke feltette a kérdést: megfelelően tud-e őrködni a közpénzek felett az az államtitkár, aki baráti, rokoni kapcsolatok alapján ültetett főigazgatói posztra valakit. Aki azért lobbyzik, hogy barátja cégének képviselője nagyköveti posztot kapjon, és ezáltal az egészségbiztosítás informatikai rendszerének kiépítésében a barát cége, a Lockheed Martin esetleg megfelelő gazdasági pozícióhoz jusson.
Parlamenti vizsgálóbizottság létrehozását kezdeményezi az SZDSZ az Egyesült Államok két szenátorának szánt fideszes levél hátterének, összefüggéseinek feltárására - mondta az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke, Szent-Iványi István (SZDSZ) a testület
csütörtöki ülésén.

"Kormányzati vizsgálat kezdődött, a Miniszterelnöki Hivatalon (MeH) belül létrejött egy bizottság, amely az üggyel kapcsolatos dokumentumokat begyűjti, elemzi és megteszi a feljegyzést a miniszterelnök részére" - közölte Stumpf István, a MeH-et vezető miniszter a Kossuth Rádióval, a fideszes levélről adott interjújában.
A Miniszterelnöki Hivataltól származó információ szerint a bizottságot Bártfai Béla, a hivatal közigazgatási államtitkára vezeti.
A miniszterelnök pénteken fogja a véleményével továbbítani a köztársasági elnöknek a lemondásról szóló leveleket.
"A két államtitkár szakmai hibát vétett, elmulasztotta azt az egyeztetést, amit ilyen esetekben minden kormánytagnak, illetőleg állami vezetőnek meg kell tennie", mondta a miniszter, hozzátéve: az ügy súlyos nemzetközi következményekkel járt.
"Ugyanakkor kiderült, hogy nem tudjuk, a sajtóban megjelent levél valóságos levél-e, mert tudomásom szerint a levél nem lett még elküldve, eredeti példánya Magyarországon van", mondta a miniszter.

Szalai Annamária fideszes képviselő, a leendő amerikai nagykövet személyével foglalkozó levél egyik aláírója lemondott külügyi bizottsági tagságáról - jelentette be Szájer József, a Fidesz képviselőcsoport elnökségének ülése után.
A megüresedett helyet elfoglaló politikus személyéről várhatóan május 25-én tájékoztatják a házelnököt.
Szájer József megbízta Surján Lászlót, a külügyi bizottság fideszes alelnökét, hogy folytasson le vizsgálatot az üggyel kapcsolatban felvetődő kérdések tisztázására. A vizsgálat a frakcióvezető elmondása szerint egy-két héten belül lezárulhat, eredményét nyilvánosságra hozzák.

Az Országgyűlés Külügyi Bizottsága felhatalmazta Szent-Iványi Istvánt, a testület szabaddemokrata elnökét, hogy forduljon a washingtoni magyar nagykövethez annak érdekében, hogy Jeszenszky Géza próbálja megszerezni a fideszes képviselők és államtitkárok által írt levél eredeti példányát a címzett két amerikai szenátortól, amennyiben valóban kaptak ilyen levelet.

A külügyi bizottság vitájában Surján László, a bizottság fideszes alelnöke kijelentette: létezett egy ilyen levéltervezet, ám a frakció az aláírásgyűjtést még tavaly decemberben leállította. "A következő magyarországi amerikai nagykövet személyére vonatkozó levelet soha senki nem küldött el Washingtonba", közölte a képviselő.

Borókai Gábor kormányszóvivő elmondta, hogy a levéltervezet, amely nyilvánosságra került, több pontban eltér a végleges változattól, amit tudomása szerint a levélírók végül is nem küldtek el.
"A levélírók nem egyeztettek sem a frakcióvezetővel, sem a pártelnökkel, és ez politikai hiba volt, amiért az érintetteknek vállalniuk kell a felelősséget", mondta Borókai. Hozzátette, hogy a Fidesz részéről senki sem szólította fel lemondásra Selmeczit és Balsayt.

(MTI)

Ajánló:

A politikus életrajza, arcképe

Korábban:

Selmeczi Gabriella az Aktuálisban ismertette a Fidesz-levél történetét A feladónál robbant a fideszes bomba Szájer tagadja, Balsay elismeri a Fidesz-levél létezését Belső vizsgálat a Lockheed Martin Corporationnél