A szociális tárca javasolja, hogy a polgári szolgálatosokat fegyveres testületekhez is lehessen irányítani

Az Országgyűlésben a polgári szolgálatról szóló törvény módosításának általános vitáját folytatták. A parlamentben vitát váltott ki az az elképzelés, hogy a polgári szolgálatosokat fegyveres testületekhez is lehessen irányítani.

A javaslat elfogadása esetén nem a Szociális és Családügyi Minisztérium, hanem a munkaügyi központok fogják eldönteni, hogy mely szervezetek foglalkoztathatnak polgári szolgálatosokat.
A jelenlegi szabályozással szemben nem kötnék az érintettek írásbeli hozzájárulásához a katasztrófa-védelmi szolgálatot a tűzoltóság, illetve a polgári védelem hivatásos szervezeteinél. A bizottságokban vitát váltott ki az az elképzelés, hogy a polgári szolgálatosokat fegyveres testületekhez is lehessen irányítani. A foglalkoztatási bizottság tagjai csak azzal a módosítással támogatják ezt a javaslatot, hogy a polgári szolgálatosok kizárólag informatikai, ügyviteli munkát végezzenek a tűzoltóságnál, illetve a polgári védelemnél.

Az előterjesztés fegyelmi kérdésekkel is foglalkozik: az államtitkár beszámolója szerint a fegyelmi eljárás idejére felfüggesztenék a polgári szolgálatot, ami - jogerős határozat esetén - nem számítana bele a szolgálat idejébe. "Akkor is fel kellene függeszteni a szolgálatot, ha akár a szolgálatos, akár a foglalkoztató miatt 30 napot meghaladó időtartamban nem folyik munkavégzés - közölte Őry Csaba.

Nyitray András, a Fidesz vezérszónoka támogatásra ajánlotta a javaslatot, amely álláspontja szerint növeli a polgári szolgálat hatékonyságát. Felhívta a figyelmet: ma már az évente bevonuló mintegy 30 ezer fiatal közül 5 ezren élnek ezzel a lehetőséggel.

Turi-Kovács Béla (FKGP) azon az állásponton volt, hogy ellentmondás van az alkotmánynak a haza védelmének kötelezettségét rögzítő, illetve a polgári szolgálatot lehetővé tevő paragrafusai között. "Úgy tűnik, hogy amíg az egyik polgárnak kötelessége a haza védelme, a másiknak csak lelkiismereti kérdés" - fejtette ki. A kisgazdák sem kényszerítenének mindenkit fegyveres szolgálatra, álláspontjuk szerint azonban csak alapos indokok alapján kellene felmentést adni.

Lezsák Sándor (MDF) leszögezte: nem azonosulnak a szolgálat ezen formáját választók véleményével, de elfogadják azt. A képviselő pozitívumként említette, hogy a pontos meghatározás mellett bővül a lehetséges tevékenységek köre is, a szociális és családügyi tárcától pedig a területileg illetékes munkaügyi központhoz kerül a foglalkoztatás nyilvántartása. Jelezte egyben, hogy a demokrata fórum képviselőcsoportja kisebb változtatásokkal elfogadja a javaslatot.

Ecsődi László (MSZP) elutasította a polgári védelemnél letöltendő szolgálatot. Úgy látja: erre nem is lenne szükség, mivel számos nem katonai szervezetnél nyílik mód részvételre a katasztrófa-elhárításban. A képviselő további szigorításokat tart viszont indokoltnak a fegyelem területén, elmondása szerint ugyanis sokan saját vállalkozásuk fejlesztével töltik szolgálati idejüket.

Az emberi jogi bizottság kisebbségi véleményét ismertető Fodor Gábor (SZDSZ) ugyancsak bírálta az elképzelést. A képviselő - az Alba Kör észrevétele alapján - szorgalmazta, hogy a polgári szolgálat jelenlegi 15 hónapos időtartamát közelítsék a sorkatonák szolgálati idejéhez.
A szabaddemokrata honatya aggályosnak nevezte, hogy a javaslat bizonyos esetekben nem követeli meg az érintett írásbeli hozzájárulását, és lehetővé tenné, hogy például a tűzoltósághoz irányítsák a fiatalt. "Ebben az esetben semmiféle garancia nincs arra, hogy nem kerül naponta ellentétbe a kapott parancs és a szolgálatteljesítő lelkiismerete" - mondta.

Erkel Tibor (MIÉP) "Helyes a polgári szolgálat, mert reménytelen és értelmetlen dolog erőszakot tenni egy sajátosan nevelt lelken "- fogalmazott a szónok. Azonban hiányolta, hogy a módosítás nem mondja ki, háborús helyzetben ezek az emberek a honvédelmi tárca irányítása alá tartoznak.

(MTI)

Ajánló:

A Szociális és Családügyi Minisztérium politikai államtitkárának bemutatkozó oldala.

Korábban:

Egyre több sorköteles korú fiatal kérvényezi a polgári szolgálatot a megyei közigazgatási hivataloknál. (1999.03.04.)