A Magyar Televízió ügyvezető elnöke felbontotta szerződését Juszt Lászlóval

Szabó László Zsolt kedden Csermely Pétert nevezte ki a Magyar Televízió Rt. hírigazgatójává. Ugyanakkor felmentette a Híradó főszerkesztőjét, Bocskay Zsoltot, és felbontotta szerződését a Kriminális főszerkesztőjével, Juszt Lászlóval.

Szabó László Zsolt, a Magyar Televízió ügyvezető elnöke egyelőre nem tudott nyilatkozni arról, mikorra várható Bocskay Zsolt utódjának kinevezése.
Juszt felmentésével kapcsolatban Szabó kijelentette: megítélése szerint Juszt megsértette a szerződés két pontját, amelyekben vállalta, hogy az MTV érdekeit messzemenőkig figyelembe veszi, és nem tesz politikai értelmű nyilatkozatokat.
Juszt az általa szerkesztett Kriminális című hetilapban nyilvánoságra hozta a megfigyelési ügy titkosított iratait.
Juszt László a sajtóban elismerte, hogy minimum hivatali, de elképzelhető, hogy államtitkot sértett. Ezért – közölte Szabó László Zsolt - vállalnia kell a következményeket.
Az ügyvezető elnök kijelentette, csak Juszt Lászlóval, illetve egy betéti társasággal bontott szerződést, a Kriminális műsora az MTV pénzén és technikai eszközeinek felhasználásával készül. Így elvileg - a munkatársaktól függően - akár a nyilatkozat napján is sugározhatnák az adást. Megjegyezte ugyanakkor: jobban meg kell vizsgálni, hogy a műsor elnevezése a Magyar Televízió vagy a betéti társaság tulajdona-
Juszt László szerint felmondása nem volt váratlan, és elképzelhető, hogy polgári peres eljárás keretében hajtja majd be a Kriminális szerkesztőségének járó elmaradt kifizetéseket.
Juszt László a televízió épülete előtt tartott sajtótájékoztatóján elmondta: a megfigyelési üggyel kapcsolatos dokumentumokat csak a Kriminális című bűnügyi hetilapban hozták nyilvánosságra, és azokról az azonos nevű tévéműsorban nem tettek említést.
Az MTV ügyvezető elnöke mégis a politikai semlegesség be nem tartására hivatkozva mondta fel a műsorvezető szerződését.
Juszt László elmondta azt is, hogy a hetilapban továbbra is közölni fogják a megfigyelési ügy dokumentumait.
Juszt László közölte azt is, hogy a Magyar Televízió már nem vetítheti az általa legnézettebbnek tartott Kriminálist. Hozzátette: máshol biztosan lesz folytatása a műsornak
A polgári titkosszolgálatokat irányító tárca nélküli miniszter hivatala eközben vizsgálja, hogy valóban államtitkot sértett-e Juszt, amikor a Kriminális című hetilapban nyilvánosságra hozta a megfigyelési ügy titkosított iratait.
A Népszava információi szerint a polgári titkosszolgálatokat irányító tárca nélküli miniszter hivatalának szakértôi és a belügyi tárca illetékesei is megállapították, hogy a hetilap államtitkot sértett.

(Népszava)

(MTI)