Franciaországban bíróság elé kerültek az iszlám terroristák

Egy algériai gyökerű muzulmán terrorista hálózat 24 tagjának pere megkezdődött Párizsban. A vád szerint a terroristák 1995 nyarán és kora őszén szerte Franciaországban és Párizsban bombatámadások sorát követték el. Összesen 12 ember meghalt, és több mint kétszázan megsebesültek.

A vádlottak közül nyolcan vannak letartóztatásban, a többiek szabadlábon védekeznek. A törvényszéken a golyóálló üvegfal és rácsok mögött külön-kölön elhelyezett letartóztatottak mindegyikére két-két fegyőr vigyáz. A per hosszasnak ígérkezik. Négy-hat hétbe is beletelhet, míg egyértelművé válik a különböző városokban - Párizsban, Lyonban, Lille-ben és másutt - létrehozott titkos fundamentalista csoportok közti kapcsolatrendszer, és a felelősségük a merényletekben. A hálózat szellemi irányítója nincs jelen a tárgyaláson. Őt a körözés alapján a londoni hatóságok tartóztatták le Nagy-Britanniában, de még nem zárult le a kiadatási eljárás.
A terrorhullámot egy Párizsban elkövetett gyilkosság indította el. 1995 júliusában ismeretlen tettesek megölték Abdelbaki Sahrauit, a XVIII. kerületi Myrha mecset imámját, az azóta feloszlatott algériai Iszlám Üdvfront egyik alapítóját, valamint egyik hívét, aki meg akarta akadályozni a merényletet. Két hétre rá, egészen október közepéig a szélsőséges muzulmánok bombatámadások sorát követték el francia földön. Három pokolgépet robbantottak a párizsi metróban, illetve a földalatti gyorsvasúton, az RER-en. Azon az őszön a terrorakciók miatt összesen 12 ember - köztük több külföldi turista - halt meg, és meghaladta a 200-at a sebesültek száma.

(MTI)