Kilakoltatják Zámolyon a kultúrházban lakó romákat

Július 31-én kilakoltatja a zámolyi önkormányzat a helyi kultúrházban lakó romákat. Erre a kultúrális és múzeumi javak védelméről szóló törvény alapján jogerős bírósági végzés kötelezi az önkormányzatot- közölte Takács József polgármester. A polgármester a székesfehérvári hajléktalan szállókon próbál átmeneti otthont találni a fedél nélkül maradt családoknak.

Takács elmondta: a falu 1997 októbere óta nem tudja használni a könyvtárat és a közösségi rendezvények céljára szolgáló színháztermet, ugyanis akkor az előző önkormányzat egyetlen számba jöhető megoldásként a falu kultúrházába telepített hat, az életveszélyessé vált belmajori épületekben jogcím nélkül lakó roma családot.
Mivel művelődési intézményt zárva tartani, rendeltetésétől eltérő célokra használni három hónapig, nagyon indokolt esetben maximum fél évig lehet, a törvénysértő állapot megszüntetésére kötelezte az önkormányzatot a bíróság, a Fejér Megyei Közigazgatási Hivatal pedig többször felszólította a törvényesség helyreállítására.
A helyzet rendezésére már tavaly novemberben egyeztető tárgyalást kezdeményezett a falu polgármestere és Herczogh Edit a térség országgyűlési képviselője.
A megbeszélésen az Országos, valamint a Fejér Megyei Cigány Kisebbségi Önkormányzat, a zámolyi önkormányzat és az érintett roma családok megállapodtak, hogy az Országos Cigány Kisebbségi Önkormányzat által vásárolt, illetve az önkormányzat által juttatott telken a szociálpolitikai kedvezmény, valamint saját erő felhasználásával otthont teremtenek a kultúrházban lakóknak.
Mivel a roma családok ragaszkodtak ahhoz, hogy együtt maradjanak, az önkormányzat cseretelket is biztosított. A hat család elhelyezésére alkalmas három telken azonban mindeddig nem kezdődött meg az építkezés.
Az érintett családokban élő 17 gyermekkel kapcsolatos döntésre a polgármester felkérte a gyámügyi hivatalt, a székesfehérvári hajléktalan szállókon pedig átmeneti fedelet próbál találni a más szálláslehetőséget nem találó familliáknak.
Az épületben az előtér rendbehozásával először a könyvtárat nyítják meg, majd pénzt próbálnak szerezni a kultúrház várhatóan 8,5 millió forintos felújítására.

(MTI)