Szájer szerint bebizonyosodott, hogy az államtitkárok nem küldték el a levelet az amerikai szenátoroknak

Szájer József Fidesz-frakcióvezető szerint bebizonyosodott, hogy a fideszes képviselők nem küldték el az amerikai szenátoroknak azt a levelet, amelyben a következő nagykövet személyére tettek ajánlatot. Szájer szerint mára az is bizonyossá vált, hogy a hírt először közlő Népszava nem rendelkezik az eredeti példánnyal. A parlamenti vizsgálóbizottságnak azt javasolják, hogy foglalkozzon a Lockheed Martin amerikai cég és az előző kormány közötti kapcsolatokkal.

Három politikai államtitkár és 32 képviselő írta alá azt a levelet, melyben javaslatot tettek az új budapesti amerikai nagykövet személyére. A fideszesek jelöltje a nagyköveti posztra Steven Jones, az amerikai Lockheed Martin cég egyik vezetője.
A levelet aláíró két politikai államtitkár, Selmeczi Gabriella és Balsay István a botrány kirobbanása után lemondtak tisztségükről.
Az ügyet vizsgálja a Fidesz frakció és a Miniszterelnöki Hivatal.
A frakcióban zajló vizsgálattal kapcsolatosan Szájer elmondta: a tényfeltárás a végéhez közeledik, már csak néhány meghallgatás van hátra. "A vizsgálat eddigi eredményei alapján kizárható bármifajta korrupció" - szögezte le Szájer. Elmondása szerint az is biztos, hogy azt a bizonyos levelet nem küldték el a címzettekhez. Közölte: lényegében az is bebizonyosodott, hogy a Népszavának nincsen eredeti példánya a levélből.

"Szükségesnek tartjuk, hogy az ellenzék által a Fidesz-levél ügyében kezdeményezett parlamenti vizsgálóbizottság foglalkozzon az előző kabinet és a Lockheed közötti gazdasági érdekeltségekkel és kapcsolatokkal is" - nyilatkozta Szájer József.
A Fidesz frakcióvezetője emlékeztetett arra, hogy Orbán Viktor miniszterelnök egy korábbi nyilatkozatában a repülőgép-vásárlásokat 2002 utánra halasztotta. Szájer József szerint ez bizonyítja, hogy az Orbán-kabinetnek a Lockheeddel nem volt kapcsolata.
"Ugyanakkor viszont célszerű megvizsgálni, hogy milyen típusú viszony létezett az előző kormány és a Lockheed között"- mondta. A politikus közölte: a Fidesz aktívan részt fog venni a létrehozandó vizsgálóbizottság munkájában, és a testület rendelkezésére bocsátja az üggyel kapcsolatban a frakción belül zajló vizsgálat dokumentumait.
Szájer József megjegyezte: túlzásnak tartja, hogy egy ilyen jelentőségű üggyel parlamenti testület foglalkozzon.

(MTI)

Ajánló:

A fideszes politikus bemutatkozó oldala.

Korábban:

A Miniszterelnöki Hivatal három fideszes politikai államtitkára és 31 képviselő levelet írt az amerikai szenátusnak, melyben javaslatot tettek az új budapesti amerikai nagykövet személyére. (1999.05.20.)