Elrepültek hazánkból az amerikai tankerek és vadászrepülők

Elhagyták Magyarországot a koszovói háborúban harcoló amerikai repülők. Taszárról elrepültek az amerikai tengerészgyalogsághoz tartozó F 18-as vadászbombázók. Az utolsó három KC-135-ös légi utántöltő repülőgép pedig elhagyta a Ferihegyi repülőteret.

A 24 F-18-as repülő május 24-én érkezett, és 220 bevetést hajtott végre jugoszláviai katonai célpontok ellen. Összesen 100 tonna lézerirányítású bombát dobtak le.
A repülőgépek hatos kötelékben először a portugáliai partok mellett lévő lajesi amerikai légi támaszpontra repültek, ahonnan Dél-Karolinába folytatják az útjukat.

Ferihegyre a következő napokban is folyamatosan érkeznek majd a szállító repülőgépek, amelyek a technikai felszereléseket és a tankereket kiszolgáló személyzetet viszik vissza az Amerikai Egyesült Államokba.
A Ferihegyi repülőtéren összesen 16 darab tankergép állomásozott, a gépek május elején települtek a légikikötőbe. Feladatuk a Jugoszlávia elleni bevetésre induló gépek légi utántöltése volt.
A feltöltött légi járművek többnyire vadász- és bombázó repülőgépek voltak, az utántöltések a szerbiai és a koszovói légtér közelében, valamint az Adriai-tenger fölött zajlottak. A tankergépek több mint 400 bevetésük során összesen mintegy 1800 órát repültek.

(MTI)

Ajánló:

Megismerheti a NATO és a jugoszláv oldal arzenálját.

Korábban:

Július 1-jén kezdődik meg a 24 darab Taszárra vezényelt amerikai F/A 18-as hazatelepítése. (1999.06.29.)