Kövér szerint hamisítottak az iratok

Az újságírók megfigyelésével kapcsolatos hamisított titkosszolgálati dokumentumról egyértelműen kiderült, hogy azt nem a Nemzetbiztonsági Hivatalban (NBH) készítették - tudta meg a Népszava Demeter Ervintől, a polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat irányító tárca nélküli miniszter politikai államtitkárától. Az ügyről tegnap négyszemközt tárgyalt Kövér László tárca nélküli miniszter és Keleti György, a parlament nemzetbiztonsági bizottságának elnöke is. Kövér megígérte, ha a vizsgálat befejeződik, tájékoztatják a nemzetbiztonsági bizottságot annak eredményéről.

A Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) rövid időn belül feljelentést tesz ismeretlen tettes ellen, mivel egyértelműen megállapítható, hogy közönséges hamisítványok a Népszabadsághoz és a Népszavához a múlt héten eljuttatott, a Nemzetbiztonsági Hivatalban készült dokumentumok látszatát keltő iratok - közölte Szabó Gábor, a polgári titkosszolgálatokat irányító tárca nélküli miniszter hivatalának vezetője.

A Nemzetbiztonsági Hivatal jogi szakértőinek álláspontja szerint az eddigi vizsgálatok alapján - többek között - felmerülhet a rémhírterjesztés, az államtitoksértés, a közokirat-hamisítás, a jogosulatlan adatkezelés és a különleges adatokkal való visszaélés gyanúja.
A kérdéses iratokat hétfőn küldte el a Népszava a minisztériumba, hogy vizsgálják meg azok eredetiségét. Az egyik irat újságírók megfigyeléséről szól, a másik arról, hogy az ellenzéki politikusok mit terveznek a Postabank tőkejuttatása miatt.
A titkosszolgálat közleménye szerint a hivatalhoz került többszöri másolati példányokról kiderült, hogy azokat olyan személy vagy személyek készítették, akik az NBH iratkezelési szabályait nem ismerik, illetve szándékosan feltűnően eltérő formát választottak. A fogalmazványok szemlélete, a szakszerűséget sugalló kifejezések, a feltüntetett adatok ugyanis idegenek a hivatal követelményeitől és gyakorlatától.
Az aláíróként feltüntetett vezető neve, valamint az irományok első oldalán jelzett szervezeti egység megjelölése valóság, de nem biztos, hogy ezek az adatok az NBH-tól kerültek illetéktelen kézbe. A hivatal ugyanis számos kormányzati, közigazgatási, valamint gazdálkodó szervvel tart hivatalos írásos kapcsolatot, több levél oda is eljut. A Népszaba információi szerint a dokumentumon lévő iktatószám alatt más irat található a titkosszolgálat adattárában.

Eddig nem találták meg azt a dokumentumot, amely esetleg fénymásolási technikával az iratokon található aláírásblokkal lenne azonosítható. Egyes jegyek arra utalnak, hogy a nyomtatott név, az aláírás és a bélyegző együttese esetleg kifejezetten a hamisítványokhoz készült.

Az ügyről szerdán tárgyalt rövid négyszemközti megbeszélésen Kövér László miniszter és Keleti György, a parlament nemzetbiztonsági bizottságának szocialista elnöke is. A találkozót Keleti azért kezdeményezte, hogy közösen értékeljék a parlamenti bizottság egyéves működésének tapasztalatait, de az idő rövidsége miatt csak a titkosszolgálati dokumentumoknak feltüntetett iratokról volt szó. Keleti
tájékoztatása szerint Kövér egyértelműen provokációnak minősítette a történteket. A miniszter azt ígérte: miután befejeződik a belső vizsgálat - ez nem várható egy-két napon belül -, tájékoztatják a nemzetbiztonsági bizottságot az eredményről.

(Népszava)