Végh sorsa továbbra is kétséges

Póda Jenő kormány-főtanácsadó szerdán tárgyalt Végh Ferenccel a vezérkari főnök és a politikai vezetés között kialakult ellentét megoldásáról. Az RTL Híradó információi szerint Végh már el is fogadott egy nagyköveti állást a kormánytól, cserébe távozásáért.

Póda elmondta, hogy a megbeszélésre a miniszterelnök kérte fel. Három megoldási lehetőséget vet fel a magyar alkotmány és a normális politikai kultúra: a vezérkari főnök vagy végrehajtja a politika által számára meghatározott feladatokat, vagy lemond, vagy a kormány kezdeményezi a felmentését - mondta Póda Jenő, hozzátéve, hogy ő ezt a helyzetet vázolta Végh Ferenc előtt. Mint mondta: köztes megoldás nem képzelhető el. Hozzátette, az ő feladata az, hogy európai megoldást találjon a problémára, amely a legkevesebb konfliktussal jár, és szavatolja a terület rendbenlétét is. A kormány-főtanácsadó mindhárom változatot ide sorolta. Póda Jenő hangsúlyozta: ez nem politikai és nem személyes, hanem szervezeti, hatásköri, helyzetétékelési és felfogásbeli konfliktus. Az RTL információi szerint már volt megbeszélés Végh és a kormány között, ebben a politikai vezetés felajánlott a vezérkari főnöknek egy nagyköveti állást, amit meg nem erősített források szerint el is fogadott.
Ugyanakkor az már biztos, hogy Hollósi Nándor altábornagy, a vezérkari főnök helyettese augusztus elsejei hatállyal távozik. Őt a honvédelmi miniszter mentesítette a munkavégzés alól. Az altábornagy februárban nyugdíjba vonul, addig természetesen megkapja bérét. A honvédelmi miniszter mindezt csütörtökön, személyi beszélgetésen közölte az altábornaggyal. A döntést Hollósi Nándor tudomásul vette, és nem kívánta kommentálni a történteket.

(MTI)

(RTL KLUB)

Ajánló:

Angol-magyar változattal