A leendő vezérkari főnök azt szeretné, hogy az ellenség ne sajnálja a magyar katonát

Az Országgyűlés Honvédelmi Bizottsága szerdai ülésén egyhangúlag alkalmasnak találta Fodor Lajost a vezérkari főnöki poszt betöltésére. Fodor közölte: kisebb, de jól működő hadsereget szeretne. A vezérkar Honvédelmi Minisztériumba történő integrációjával kapcsolatban az altábornagy kijelentette: fontos a párhuzamosságok megszüntetése. Mint ismeretes, az e kérdés körül kialakult nézeteltérés vezetett Végh Ferenc leköszönő vezérkari főnök lemondásához. Fodor meghallgatásán erősen kritizálta elődjét, véleménye szerint Végh a személyi kérdésekben nem kizárólag szakmai, hanem érzelmi alapon döntött.

Fodor Lajos
Az MSZP és az SZDSZ képviselői kivonultak az ülésről, mert a testület nem szavazta meg, hogy meghallgassák Végh Ferenc leköszönő vezérkari főnököt. Végh Ferenc nem is volt jelen az ülésen, mint Szabó János honvédelmi miniszter elmondta: a távozó vezérkari főnök keddtől szabadságon van. Az MSZP és az SZDSZ viszont kijelentette: azért kezdeményezték a bizottsági ülés összehívását, hogy mindkét felet meghallgassák Végh Ferenc távozásáról. Szabó véleményét már ismerik, így őt nem kívánják meghallgatni. A miniszter beszámolója után azonban az ellenzéki képviselők visszatértek az ülésre, így Fodor meghallgatásán már jelen voltak.

Fodor Lajos a testület előtt tartott beszámolójában elmondta: mind magát, mind a hadsereget távol akarja tartani a politikától. Úgy gondolja, személye garancia lehet arra, hogy ne szülessenek olyan politikai döntések, amelyek ellentétesek a szakmai szempontokkal.

- Nincsenek világmegváltó terveim, minden elképzelésem összefügg a Magyar Honvédség modernizációjának folytatásával, stratégiai felülvizsgálatával, illetve a NATO-integráció további lebonyolításával - mondta Fodor.

Véleménye szerint a katonákat jól kell kiképezni és megfelelő felszerelésre, fegyverre van szükségük. "Azt szeretném, hogy ha az ellenség meglát egy magyar katonát, ne kezdje sajnálni a felszerelése miatt."

A leendő vezérkari főnök szerint a jelenleg rendelkezésre álló költségvetés nem elegendő a haderő finanszírozására. Fodor azonban elsősorban nem létszámleépítéssel, hanem a meglévő állomány átcsoportosításával kívánja megoldani a finanszírozási problémákat.

A hadsereg következő vezetője szerencsésnek tartja, hogy mind a honvédség, mint a minisztérium oldaláról ismeri a hadsereg helyzetét.

Fodor Lajos 1996-tól Végh Ferenc vezérkari főnök első helyettese volt, majd 1999. márciusában a Honvédelmi Minisztérium védelempolitikai helyettes államtitkárává nevezték ki.

Fodor meghallgatásán közölte: 1968 óta fűzi jó barátság Végh Ferenchez. Majd hozzátette: "remélem ezt jelen időben is kijelenthetem". Arra a kérdésre, hogy ő mit fog másképp csinálni, mint elődje, Fodor kifejtette: véleménye szerint a minisztérium és a hadsereg közötti kapcsolattartás korábban erősen le volt szűkítve, a vezérkari főnök nem volt jelen a fontos döntések meghozatalánál. A másik probléma szerinte az volt, hogy a személyi kérdésekben Végh Ferenc nem kizárólag szakmai szempontok alapján, hanem érzelmi alapokon döntött. A vezérkar integrációjával kapcsolatban a honvédség új vezetője nem kívánta részletezni elképzeléseit, azt azonban elmonta: az integráció nem azonos az asszimilációval. A párhuzamosságokat kell megszüntetni. "A feltételekről a miniszter úr titkosított levélben tájékoztatott. Én ezek ismeretében fogadtam el a felkérést."

Fodor Lajost csütörtökön éppen 52. születésnapján fogadja Göncz Árpád köztársasági elnök, aki valószínűleg pénteken nevezi ki vezérkari főnökké.

Mint arról az [origo] is beszámolt, Végh Ferenc július 9-én mondott le vezérkari főnöki posztjáról, mert nem értett egyet a honvédelmi tárca integrációs politikájával.

A Honvédelmi Bizottság elnöke, Lányi Zsolt az ülés alatt tévedésből Végh Ferencnek szólította Fodor Lajost.

(MTI)

Korábban:

A lemondott vezérkari főnökre fontos diplomáciai megbizatás vár (1999. július 09.)