A szlovák rendőrség egy magyar állampolgárt gyanúsít a dunaszerdahelyi mészárlással

A múlt héten Szlovákiában őrizetbe vett H. Attila magyar állampolgár egyebek között azzal is gyanúsítható, hogy részt vett a tíz alvilági személy halálával végződő dunaszerdahelyi mészárlásban.

Illegális állatkereskedelemmel vádolják a pécsi állatkert volt vezetőit
1999. augusztus 4., szerda, 12.00

Lelőtték és megnyúzták a pécsi állatkert egyik medvéjét, majd eladták a bundáját - mindez még tavaly ősszel történt - adta hírül az RTL Klub híradója. A medve mostanáig azért nem hiányzott senkinek, mert a nyilvántartás nem mutatta ki az eltűnését. A volt vezetőket azzal vádolják, hogy illegális állatkereskedelem folyt az általuk vezetett intézményben.

Az állatokat - a medvéket, őzeket és vaddisznókat - a kert néhány alkalmazottja adta el külföldön - állítja az RTL Klub híradója. Az illegális állatkereskedelmet a pécsi állatkertben még a közelmúltban is használt nyilvántartási rend is segítette. E szerint ugyanis az állatokat nem koruk, nemük, súlyuk és egyéb jellemzőik alapján tartották nyilván, hanem darabszámra. Így csak az volt a fontos, hogy a létszám meglegyen.

Az új igazgató, Egyházi István azért tett feljelentést a korábbi vezetők, Lemle Zoltán és Szabó László ellen, mert egy év könyvelési anyagát átnézve komoly hiányosságokat, sőt bűncselekményekre utaló bizonyítékokat vélt felfedezni. Így például sok esetben nyomtalanul eltűnt az állatoknak szánt takarmány, és a szarvasok, őzek, valamint a vaddisznók szaporulata is több esetben ismeretlen helyre került. A papírokban szereplőknél jóval több állat élt a vadasparkban, ma sem tudni miért - mondta Egyházi István. Egyelőre az is bizonytalan, mi történt Csokival, a felnőtt hím barnamedvével. A feljelentés szerint külföldi vadászok zárás után ketrecében lőtték le a szerencsétlen állatot, amiért az állatkert korábbi vezetése megfelelő anyagi ellenszolgáltatást kapott. Ennek azonban nincs nyoma a könyvelésben - közölte az új igazgató. Mindezek miatt jelentős értékre elkövetett sikkasztás, természetkárosítás és a számviteli szabályok megsértése gyanújával folytatnak nyomozást.

A pécsi állatkert korábbi vezetői tagadják, hogy súlyos visszaéléseket követtek volna el az általuk irányított intézményben. Az egyik érintett, Szabó László közölte: az Egyházi István által előadottak nem fedik a valóságot. A háttérben szerinte hatalmi harc húzódik meg, hiszen a történet valamennyi szereplője indult az állatkert-igazgatói posztra kiírt pályázaton. Szabó László hozzátette: az új igazgató mindenképpen szeretne leszámolni az előző vezetéssel, és az általa elvesztett munkaügyi perek után most keményebb eszközökhöz nyúlt.

Lemle Zoltán, volt igazgatóhelyettes tagadta, hogy vadásztattak volna az állatkertben. Lemle közölte, minden ilyen intézményben előfordul túlszaporulat, amelyet nem lehet értékesíteni és "többféle módszer" is létezik a kezelésére. A korábbi vezető hozzátette: régóta szerepelt az intézmény munkatervében, hogy a barnamedve-állományt ritkítani kell. Ennek - Egyházi István szerint - némileg ellentmond, hogy Csoki kifejlett hím volt, tehát nem tekinthető túlszaporulatnak, és védett állat lévén megfelelő hatósági eljárás nélkül semmiképpen sem lehetett volna megölni.