A miniszterelnököt meglepte az APEH elnökének lemondása

Orbán Viktor miniszterelnököt meglepte Simicska Lajos APEH-elnök lemondása. A postabanki VIP-hitelek ügyét nem tartja kormányzati kérdésnek, és nem tartja helyesnek Torgyán József azon állítását, hogy a kormány reformjaiból semmi sem valósult meg, és a jövő évi költségvetésből nem megfelelően részesedtek a minisztériumok.

A miniszterelnök - aki szerint nagyon sokan voltak érdekeltek abban, hogy minden úgy folytatódjon Magyarországon, ahogyan 1998-ig - úgy látja: minden elismerést megérdemel a leköszönt APEH-elnök, amiért támadások kereszttüzében is korszerűsítést hajtott végre az adóhivatalon belül.
Nem tudtam arról, hogy családjukban immáron rövid időn belül a második súlyos veszteséget kellett elszenvedniük - közölte a kormányfő a Magyar Rádiónak adott szokásos szerda reggeli interjújában.

A VIP-hitelek kapcsán Orbán Viktor kifejtette: ez többé nem kormányzati kérdés. A Postabank vezetősége megtette a szükséges lépéseket, a rendőrség nyomoz, az érintettek pedig különböző módon levonták a konzekvenciát.
Van, aki a vállát rántja meg, van, aki pedig lemondott, utólag már helytelennek ítélte meg azt, amit korábban tett – közölte a kormányfő.

Annak kapcsán, hogy Torgyán József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter szerint a kormány által ígért reformokból eddig semmi nem valósult meg, illetve hogy a kormánydöntés után a kabineten belül megkérdőjelezték a költségvetési pénzek elosztását, Orbán Viktor azt a véleményt fogalmazta meg: nem helyes, ha egy közös döntés után valamelyik miniszter támadja a kormány elhatározását.
Ugyanakkor kiemelte, hogy a költségvetés elfogadása a világon mindenhol vitákhoz szokott vezetni.
Nem örülök annak, hogy a miniszterek ebben a munkában parlamenti képviselőként úgy vesznek részt, hogy miniszteri posztjukról megfeledkeznek – közölte a kormányfő.

(MTI)

Ajánló:

Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal jelentései.

Korábban:

(1999.08.31.)