A szakértői vélemény szerint nagy valószínűséggel Erdélyi Nándor a bolti sorozatgyilkos

Egy a tízezerhez az esélye annak, hogy a bolti sorozatgyilkossággal vádolt Erdélyi Nándor ruházatában talált mikroszkopikus üvegdarabkák nem ugyanabból az üvegtáblából származnak, amely az 1998. február 3-án Csepelen elkövetett kettős gyilkosság helyszínén tört darabokra. Legalábbis ezt állította a fizikus szakértő a Fővárosi Bíróságon.

A szakértő a kettős gyilkosság helyszínén, illetve a vádlott ruházatában talált üvegdarabkáknak előbb az optikai törésmutatóit, majd lézeres technikával a nyomelemtartalmát vizsgálta. Ezután valószínűségszámítást végzett, melynek eredménye szerint 10 ezer üveget kellene ahhoz összetörni, hogy legyen egy olyan, optikai mutatókkal és nyomelemtartalommal rendelkező üvegdarab, amely megegyezik a vádlott ruházatában találtakkal.

A szakértő elmondta azt is, hogy a csepeli kettős gyilkosság helyszínén összetört üveg a II. világháború előtt készült, és a kereskedelmi forgalomban ma már rendkívül ritka.

A tárgyaláson meghallgatott vegyész szakértői véleménye szerint kémiailag azonosak a csepeli kettősgyilkosság helyszínén az ajtóról, illetve a rácsról felvett kék festékminták, és azok, amelyeket Erdélyi Nándor ruházatából vettek. Megállapítása szerint tehát az anyagdarabkák származhattak a bűncselekmény helyszínéről, mint ahogy bárhonnan máshonnan is, ahol ugyanezt a festéket használták.

A vádirat alapján Erdélyi Nándor a bolti sorozatgyilkosságként emlegetett bűncselekmény-sorozatban összesen négy embert gyilkolt meg Budapesten.
1998. január 17-én a VII. kerület Rákóczi út 68. szám alatti Budmil sportüzletben egy személyt ölt meg, február 3-án Csepelen a Rákóczi Ferenc utca 129. szám alatti textil üzletben két személy vesztette életét, majd másnap a VII. kerület Kinizsi utca 27. számú üzletben ismét egy eladót ölt meg.

Egy korábbi tárgyaláson ismertetett fegyverszakértői vélemény szerint a csepeli és a Kinizsi utcai gyilkosságot ugyanazzal a pisztollyal követték el, és valószínű, hogy ugyanabból a pisztollyal ölt a tettes a Rákóczi Ferenc utcai üzletben is. Egy FBI-vizsgálat pedig azt állapította meg, hogy mindhárom bűncselekménynél ugyanazt a fegyvert használta a tettes.

A bírósági eljárás során mindvégig tagadó Erdélyi Nándor egy korábbi tárgyaláson - mint azt a bíró felidézte - előadta: barátnőjével a csepeli kettős gyilkosság időszakában Nyíregyházán jártak, és éppen festményeket vittek, amikor az egyik eltörött. Onnan kerülhetett üvegszilánk a ruházatába.

A mostani tárgyaláson elhangzott: Erdélyi Nándor barátnője már korábban, a birtokában lévő festményekről származó üvegtáblát adott át a bíróságnak. A testület ezért most felkérte a szakértőt, hogy azt is vizsgálja meg, illetve hasonlítsa össze a vádlott ruházatában talált üvegdarabokkal.

A tárgyalás november 2-án tanúk meghallgatásával folytatódik.

(MTI)

Ajánló:

A Népszabadság 1998.04.15-i cikke.

Korábban:

(1999.10.14.)