Keleti György a Főügyészséget kéri a megfigyelési-ügy kivizsgálására

Keleti György szocialista országgyűlési képviselő ismeretlen tettes ellen feljelentést tett a Fővárosi Főügyészségen az úgynevezett megfigyelési-ügy kapcsán.

A megfigyelési ügyet vizsgáló parlamenti bizottság MSZP-s alelnöke Orbán Viktor miniszterelnök múlt év augusztus 25-i bejelentésére hivatkozva hivatali visszaélés bűntette, jogosulatlan adatkezelés vétsége, különleges személyi adatokkal való visszaélés vétsége, valamint jogosulatlan titkos információgyűjtés bűntette elkövetésének alapos gyanúja miatt fordult a Fővárosi Főügyészséghez.

Orbán Viktor a Fidesz országos választmányi ülésén jelentette be, hogy az előző kormány idején törvénytelen és titkos adatgyűjtés folyt - megrendelésre és közpénzekből - fideszes vezetőkről és családtagjaikról.

Keleti György szerint az ügyet vizsgáló parlamenti bizottságban a képviselői megnyilatkozásokból egyre inkább az szűrhető le, hogy nem a tényeken és a dokumentumokon alapuló jelentés készül, hanem ezeket figyelmen kívül hagyó politikai döntés.

- A miniszterelnök szavahihetőségének igazolása várható a politikai erővel hozandó vizsgálati jelentéstől, és azt a parlament többsége várhatóan elfogadná - indokolta az ellenzéki politikus a megfigyelési ügyben tett feljelentését. Álláspontja szerint a Fővárosi Főügyészség jogosult ilyen törvénysértési ügyben eljárni, minden politikai ráhatástól és befolyástól függetlenül.

- A Fővárosi Főügyészség a tényekre, a dokumentumokra és a vizsgálóbizottsági meghallgatásokra alapozva megállapíthatja, hogy mindaz, ami múlt év augusztus 25-én elhangzott megfelel-e a valóságnak - fogalmazott Keleti György.

Annak alátámasztásául, hogy a vizsgáló bizottságban politikai döntés várható, közölte: "Nyitray András fideszes politikus azzal kereste meg a szocialista Vancsik Zoltánt, hogy ha az MSZP-sek nem vonják kétségbe a miniszterelnök szavahihetőségét, akkor van értelme tárgyalni a jelentés tartalmáról". Megemlítette azt is, hogy bár a bizottságban paritás van, ám a MIÉP képviselője eddig mindig a koalíciós honatyákkal együtt szavazott.

(MTI)