Elkeltek a Vico-lapok és -ingatlanok

Csütörtök reggel a Vico-lapok és -ingatlanok értékesítésével megbízott CA-IB Értékpapír Rt. aláírta a szerződést a holland VNU magyarországi leányvállalatával, a VNU Budapest Lapkiadó Rt-vel. A felvásárlást még a Gazdasági Versenyhivatalnak is jóvá kell hagynia. A VNU egyedül a Népszavát nem vette meg, a napilap többségi tulajdonosa a Népszava vezetőiből álló csoport, kisebbségi tulajdonosa pedig a dolgozók többségét tömörítő Népszava Egyesület lett.

A holland VNU ügyvezető igazgatója és Bajnai
Gordon, a CA-IB igazgatója
Csütörtök reggel 8 órakor került pont az elmúlt 7 hónap tárgyalássorozatára: a Vico-lapok közül 12 - Vasárnapi Hírek, Nők Lapja, Színes RTV, Otthon, Átrium, Családi Lap, Tina, RTV Műsorújság, Bravo, Bravo Sport, Bravo Girl és Buci Maci -, valamint a két rózsadombi ingatlan a holland VNU lapkiadó és információs társaság magyarországi leányvállalatának, a VNU Budapest Lapkiadó Rt.-nek a tulajdonába került.
A felvásárlást még a Gazdasági Versenyhivatalnak is jóvá kell hagynia, ugyanis a VNU-csoport 23 lapjával bizonyos területeken - például a családi magazinok piacán - gyakorlatilag egyeduralkodóvá válik.

A múlt…

Fenyő János tavaly februári halálával egy nagy vagyonnal és rendezetlen ügyekkel bíró vállalkozást hagyott maga után. Bár már maga is elkezdte a vállalkozás konszolidálását, halála után majdnem egy év telt el, amíg sikerült átláthatóvá tenni a céget. Ez után a felelős tulajdonos, a SETARA Alapítvány - amelynek 4 tagú kuratóriumát három liechtensteini ügyvéd és Fenyő egykori bizalmasa, Székely Herbert alkotja - megbízta az értékesítéssel a CA-IB Értékpapír Rt-t.
A SETARA többek között azt szabta feltételül, hogy a Vico-tulajdon csakis politikamentes csoport kezébe kerülhet - mondta Bajnai Gordon, a CA-IB ügyvezető igazgatója a szerződés tényét bejelentő sajtótájékoztatón.

A CA-IB zártkörű, meghívásos pályázatot hirdetett elsősorban nemzetközi háttérrel rendelkező befektetők számára. Előzetesen 16 érdeklődővel tárgyaltak, többségüket első körben meg is hívták ajánlattételre. Később négy ajánlattevőre szűkítették a kört, akiknek lehetőségük volt a Vico-t átvilágítani. Október elején a társaságok megtették kötelező érvényű ajánlatukat.

Bajnai Gordon közölte: a tárgyaláson résztvevőkkel titoktartási nyilatkozatot írtak alá, ezért nem árulhatja el, kik vettek még részt a pályázaton. Korábban a sajtóban megjelent cikkek szerint a másik nagy esélyes az magyar-amerikai Intercom volt.

Szabó György, a VNU Budapest Lapkiadó Rt.
ügyvezető igazgatója
A CA-IB a legmegfelelőbbnek a holland VNU-t találta, így ezzel a céggel kezdték meg a végső tárgyalásokat. A felek a vételárat szintén titkos adatnak minősítették. Az Élet és Irodalom legfrisebb számában megjelent cikk szerint a VNU több mint 12 milliárd forintot ajánlott a lapok kiadói jogaiért. Arról nem kerültek nyilvánosságra információk, hogy az ingatlanokért mennyit fizetett a VNU.

A VNU már a tárgyalás elején közölte, hogy a Népszavát nem akarja megvenni, mivel a politikai napilap nem illik a magazinokat, telefonkönyveket kiadó cég profiljába.
Mivel a SETARA Alapítványnak is az volt a célja, hogy Fenyő János akaratának megfelelően megőrizzék a Népszava önálló szellemiségét, a CA-IB párhuzamos tárgyalásokba kezdett a Népszava eladásáról. A Népszava kiadásához szükséges eszközök és a lapkiadási jogok az NSZ 1999 Rt. tulajdonába kerültek. Jelentős pénzösszeget invesztált a SETARA a Népszavába, hogy a lap eladható legyen.

A lap végül a Népszava vezetőit tömörítő News 99 Vagyonkezelő és Lapkiadó Kft. többségi tulajdonába került. A Kft. ügyvezető igazgatója a Népszava főszerkesztője, H. Bíró László. A kisebbségi tulajdonos pedig a dolgozókat tömörítő Népszava Dolgozóinak Kultúrális és Szociális Egyesülete.

…és a jövő

H. Bíró László, a Népszava főszerkesztője
A Népszava célja, hogy önálló kiadói apparátust építsenek ki. "Ez a folyamat jól halad" - mondta H. Bíró. A lap új nyomdába költözött - a Ciceróból a Zrínyibe -, így hamarosan szebb külsővel, jobb nyomásminőségben kerül az újságosstandokra. H. Bíró azt reméli, hogy a szebb külső több hirdetőt, jobb szerződésekkel fog vonzani.

Ez év végéig még a rózsadombi ingatlanban marad a Népszava, de már tárgyalnak az új helyről. Valószínűleg abba az ingatlanba fognak beköltözni, ami jelenleg a Mai Napnak ad helyet.

A VNU Budapest először meg akarja közelebbről is ismerni a tulajdonába került lapok kiadási, eladási struktúráját, és majd azután döntenek azok sorsáról. Kisebb átalakítások mindenképpen lesznek. Egyelőre az a céljuk, hogy a jövedelmezőség elérje a nyugati országok szintjét. "Jelenleg a magyar magazinok még nincsenek azon a szinten" - mondta Szabó György, a VNU Budapest Lapkiadó Rt. vezérigazgatója. Szabó jövőre körülbelül 12 milliárd forintos bevételre számít, ebből 7 milliárdra számítanak a volt Vico-lapok részéről.

A VNU tulajdonába került a Cicero nyomda is, ami eddig kiadta a Vico-lapokat. A nyomda már nem megfelelő minőségű, így itt már nem fognak nyomtatni, hanem a személyzetet átviszik a Zrínyi nyomdába, ahol ezentúl készülni fognak ezek a lapok. A Cicerót pedig eladják.

Szabó azt is elmondta: a VNU-nak "nem szokása" épületeket tulajdonolni, hanem bérlés útján szokták megoldani az elhelyezést. Így várhatóan a két tulajdonukba került ingatlant is el fogják adni.

Kapcsándi Dóra

Ajánló:

A Magyar Nemzet cikke

Korábban:

(1999. november 24.)