Januártól kedvezőbb a lakástámogatás a fiatal, háromgyermekes családok számára

A kormány határozata szerint január 1-jétől életbe lépő új otthontámogatási rendszer a fiatal - 35 év alatti - házaspárok és a legalább háromgyermekes családoknak kedvez leginkább.

A kormány jövőre összesen 110 milliárd forintot szán lakástámogatásra.
A változatlan formában igénybe vehető szociálpolitikai támogatás 2,2 millió forint. 8 millió forintig nyílik lehetőség kedvezményes kamatú hitel felvételére, az adóvisszatérítés pedig továbbra is 400 ezer forint lesz.

A Nagycsaládosok Országos Egyesületének javaslatára bevezetik az úgynevezett "fél szocpol támogatást", amit lakásbővítésre, illetve a komfortfokozat javítására lehet felhasználni. Az új lakáspolitikai koncepció csak a jövő heti kormányülésen nyeri majd el végső formáját. A kormány 2000. január 1-jétől 30 milliárd forinttal áldoznak többet a lakástámogatásra, mint eddig.

Mindazok, akik lakást kívánnak építeni, hitelkamat-támogatásban részesülhetnek, és ez öt évre szóló 3 százalékos kamatkedvezményt jelent. A jövő évtől megszűnő, jelenlegi 4 százalékos kamattámogatás a lakáshitelekkel kapcsolatban csak a 35 év alattiakra, illetve a gyermekes családokra terjed ki, a 3 százalékos kedvezményt viszont mindenki megkaphatja.

A kedvezményes hitelt attól a banktól lehet majd felvenni, amely szerződéses viszonyban áll a Földhitel és Jelzálog Bank Rt.-vel.

Arról még nem született döntés, hogy a fiatal házaspárok és a legalább háromgyerekes családok részére az első lakás megépítéséhez biztosítandó, maximum 8 millió forintos hitelkeret után 10 évig 8 százalékos fix kamatot kelljen fizetni, vagy pedig a kamatszint időközbeni változásához arányítanák a kedvezményt is.

(MTI)