Az Országgyűlés elfogadta a jövő évi büdzsé főösszegeit

Az Országgyűlés kedd éjszakai döntése alapján a 2000. évi központi költségvetés hiánya 396 milliárd 231,7 millió forint lesz.

A költségvetéshez az általános vita során, bizottsági ajánlásokkal együtt 431 módosító indítványt, majd a részletes vitában a bizottsági javaslatokkal 140 indítványt nyújtottak be.

Az "alternatív költségvetés" mellett szocialista képviselők egyéni javaslatokat is benyújtottak az egészségügy, a szociális ellátás, az önkormányzatok többlettámogatására.
A visszavont MDF-es javaslatok között nem szerepeltek Lezsák Sándor indítványai, aki oktatásra fordított volna több pénzt, különösen a kistelepüléseken.

MIÉP-es képviselők a Magyar Tudományos Akadémia forrásait bővítették volna 3,5 milliárd forinttal.
Szoros eredménnyel utasította el a Ház a szabaddemokrata Wekler Ferenc indítványát, aki több mint 800 millió forinttal emelte volna a hadigondozottak támogatását.

Derültséget váltott ki az a Csizmár Gábor és más szocialista képviselők nevével fémjelzett javaslat, ami a Miniszterelnökség fejezetén belül 4,5 millió forintot irányzott elő "az állami vezetők mentálhigiénés és pszichiátriai ellátására".

Az Országgyűlés, a költségvetési bizottság javaslatára, fedezetet biztosított a megalakuló parlamenti bizottságok előirányzataira.

A 2000. évi költségvetés hiánya 611,7 millió forinttal magasabb az eredeti előterjesztésben szereplő összegnél. A büdzsé kiadási főösszegét 3.788 milliárd 275,6 millió forintban, bevételi főösszegét pedig 3.392 milliárd 43,9 millió forintban határozta meg az Országgyűlés.

(MTI)