Átadták a Tolerancia-díjakat

Az 1999. évi Tolerancia-díjakat a hagyományokhoz híven az emberi jogok napja alkalmából adták át pénteken, a fővárosi Puskin moziban azoknak az újságíróknak, akik a másságot sokoldalúan mutatták be. A zsűri kategóriánként három, pénzjutalommal is járó, valamint alkalomszerűen egy szimbolikus "egyforintos" különdíjat ítél oda.

Az írott sajtó kategóriában az első díjas Révész Sándor lett, napilapokban, így például a Népszavában megjelent "Sújtó szabadság" című publicisztikai írásáért. A második díjat Vajda Éva és Varró Szilvia az Élet és Irodalomban közzétett "Szabályozott iszonyok" című riportjáért vette át. A Roma Sajtóközpont munkatársai - Kadét Ernő és Zsiga Alfonz, valamint a Kadét Ernő és Miklósi Gábor szerzőpáros "A hadházi haddelhadd", illetve a "Zártkörű rendezvény"-ért részesült a harmadik díjban. A munkák az Élet és Irodalomban, illetve a Népszabadságban jelentek meg. Különdíjat kapott Kenedi János.

A mozgókép kategóriában a legmagasabb elismerést Hégető Honorka, a TV3 munkatársa érdemelte ki, a Hír3-ban közzétett tudósításaiért. Vincze Zoltán és Hell István vehette át a második díjat az MTV egyes csatonáján vetített "Együtt?" című műsorért. Magyar Attila és Daróczi Ágnes Lungo drom phírdam című munkáját részesítette harmadik díjban a zsűri, amelyet ugyancsak az MTV 1-es csatornája vetített. A "Dunánál" című RTL Klub-műsort különdíjjal jutalmazták.

A rádiós műsorok kategóriában Balla Ferenc kapta az első díjat. A jutalmazott "Krajcár Jocó jövendője" című műsora a Magyar Rádió Petőfi adóján volt hallható. Kovács Erika lett a második díjas az "Elfogadni vagy elutasítani a másságot?" című munkájával. A harmadik díjat Borenich Péter, Kovalik Márta, valamint Kovalik András érdemelte ki a "Munkát, kenyeret!" című dokumentumösszeállításért. A műsor a Kossuth adó programjában szerepelt. A rádiós műfaj különdíjasa ez évben Sándor Erzsi lett.

Az idén az első díj 200 ezer, a második 150 ezer, a harmadik 100 ezer forint jutalommal járt. Az elismeréseket 1992-ben adták át első alkalommal. Az eddigi hét pályázaton - mintegy ezer benevezett alkotás nyomán - nyolcvan zsurnaliszta, illetve alkotóműhely részesült Tolerancia-díjban.

(MTI)

Ajánló: