A bizottságok három ponton módosították a praxistörvényt

Az Országgyűlés egészségügyi, alkotmányügyi és költségvetési bizottsága is megvitatta keddi ülésén a praxistörvény tervezetét. A három bizottság összesen három változtatást szavazott meg, mindegyiket a kisgazdák javasolták.

A törvénytervezet legújabb, az alkotmányügyi és a költségvetési bizottság által is támogatott szövege szerint a területi ellátási kötelezettség nélküli háziorvosoknak is folytatható és elidegeníthető lesz a praxisuk. A jogosultásot azonban nem az orvosi kamaránál, hanem az ÁNTSZ-nél kell igazolniuk. A működtetési jog viszont még kivételes esetekben sem lesz átruházható 2000. december 31-ig.

Az Országgyűlés költségvetési és alkotmányügyi bizottsága annak ellenére támogatta Turi-Kovács Béla (FKGP) praxisjogról szóló módosító javaslatát., hogy a kormány ellenezte azt. A Fidesz és a MIÉP képviselői tartózkodtak a szavazás során. Az MSZP, az MDF, az SZDSZ és az FKGP képviselői viszont mindkét testületben megszavazták a javaslatot, így végül a kormány akarata ellenére bekerült a változtatás a tervezet szövegébe.

A költségvetési bizottság elfogadta Turi-Kovács Béla egy másik módosító indítványát is: a működtetési jog kivételes esetben se legyen átruházható 2000. december 31-ig. A korábbi tervezet szerint ugyanis különleges esetekben, például az orvos halála miatt, még idén december 31. előtt is átruházható lenne az orvosi praxis joga.

Kivonultak az egészségügyi bizottság üléséről a szabad demokrata és a szocialista képviselők a praxistörvény vitája során. A kormánypártok ugyanis nem foglalkoztak indítványaikkal.

Az egészségügyi bizottság a beterjesztett 36 módosító javaslat közül kizárólag Boda Ilona (FKGP) indítványát fogadta el, amely a háziorvosi működtetési jog folytatására jogosultak körében a házastárs megfogalmazást együttélő házastársra egészítette ki.

Pokol Béla, az alkotmányügyi bizottság kisgazda elnöke szerint az FKGP csak akkor szavazza meg a praxisjogról szóló előterjesztést, ha a parlament elfogadja módosító indítványaikat.

Pokol nyilatkozatával ellentétben a kisgazdák korábban kijelentették: mindenképpen megszavazzák a praxistörvényt. Decemberben ugyanis azért nem fogadta el a parlament a törvényt, mert a kisgazda frakció nem vett részt a szavazáson.

Répássy Róbert, az alkotmányügyi bizottság fideszes alelnöke közölte: a kormány még nem döntött, támogatja-e megváltozott formájában is a tervezetet.

(MTI)

Ajánló: