A kisgazdák továbbra is kiállnak Pepó mellett

A népligeti és a gödi sportlétesítmények költségvetési támogatásáról tárgyalt keddi ülésén az Országgyűlés környezetvédelmi bizottságának ellenőrzési albizottsága. A testület kisgazda és szocialista tagjai eltérően ítélték meg az említett sportlétesítmények környezetvédelmi keretből való támogatását.

A sajtóban korábban megjelent információk szerint a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium két kiemelt sportlétesítménye, a népligeti FTC- és a gödi FM-sportcentrum természetvédelmi célú fejlesztésére a környezetvédelmi tárca 36, illetve 18 millió forintos támogatást hagyott jóvá, a Környezetvédelmi Alap Célelőirányzat (KAC) pályázat keretében.

Danka Lajos (FKGP) szerint az ügy körüli vihar félreértelmezés, félretájékoztatás következménye. Azt mondta: Pepó Pál környezetvédelmi miniszter a tárcaközi bizottság javaslata alapján hagyta jóvá ezeket a támogatásokat.

Szabó Imre (MSZP) jegyzőkönyvekre hivatkozva közölte: a döntés-előkészítő tárcaközi bizottságban négyen helyeselték, négyen elutasították a támogatást, egy bizottsági tag pedig tartózkodott. Kitért arra, hogy a tárcaközi bizottságban jelen lévő három környezetvédő szervezet a nem szavazatot leadó csoporthoz tartozott. A tárcaközi bizottság munkáját elősegítő szakértői testület is elutasította e támogatásokat - tette hozzá az MSZP-s képviselő.
Szabó Imre szerint a támogatások ellentétesek a Környezetvédelmi Minisztérium által kiadott irányelvekkel, amelyek csak országos jelentőségű természetvédelmi területekhez javasolnak támogatást, a helyi védettségűekre nem.

A bizottság ülésén több képviselő érdeklődött arról, hogy mikor jutnak környezetvédelmi támogatáshoz a csatornaépítést, szennyvíztisztítást tervező, és más tárcától már támogatást elnyerő önkormányzatok.
Wohner Zsolt, a Környezetvédelmi Minisztérium főosztályvezetője elmondta: az 1997-ben és 1998-ban beadott 70 pályázat közül a forráshiány miatt eddig csak 33 nyert el támogatást. Ígéretet tett arra, hogy február végéig döntenek a további pályázatokról is. Szerinte ezek a támogatások valóban nagy értékű beruházásokat tesznek lehetővé, viszont teljes körű finanszírozásuk a KAC valamennyi fejlesztési lehetőségét kimerítené.

(MTI)

Ajánló:

Korábban:

(2000. január 20.)