Az oltóanyagra várni kell

Véget ért a sorozatos agyhártyagyulladásos megbetegedés - nyilatkozta Népszavának Molnár Ilona országos tiszti főorvos - ennek ellenére azonban továbbra is lehet számítani szórványmegbetegedésekre. Az utolsó fertőzést a múlt hét elején diagnosztizálták annál a 11 hónapos csecsemőnél, aki belehalt a meningococcus baktérium által terjesztett kórba.

A lakosság számára hamarosan hozzáférhetővé válik a gennyes agyhártyagyulladás két fajtája (A- és C-törzs) ellen védettséget biztosító oltóanyag. A gyorsított engedélyezési eljárásra három cég adta be dokumentumait, ezek azonban kezdetben hiányosak voltak - mondta Molnár Ilona. - A dokumentáció kiegészítése után elindított folyamat egy-két héten belül véget érhet az Országos Epidemológiai Központban. Ezután a tisztiorvosi szolgálat adja ki az ideiglenes forgalombahozatali engedélyt. Az oltóanyag kiskereskedelmi beszerzési ára információink szerint 1100-1700 forint között lesz.

Molnár Ilona tájékoztatása szerint a múlt héten minden kórházba kiszállították azokat, az ÁNTSZ által fizetett vakcinákat, melyek a fertőző baktériummal dolgozó egészségügyi alkalmazottak védelmét szolgálja.

(Népszava)