Megkezdődött a vasutassztrájk

Kedden nulla órától megkezdődött határozatlan ideig tartó országos vasutassztrájk. A vasutasok addig nem dolgoznak, amíg meg nem egyeznek a MÁV vezetőivel. A vonatok külön a sztrájk idejére készített menetrend szerint közlekednek. A sztrájk első órái mindenütt rendbontás nélkül teltek, a munkabeszüntetések alatti időszakra ígért vonatokat mindenhol elindították.

A Nyugati pályaudvar kedden összesen 35 vonatot fogad és ugyanennyit indít, a Délibe és a Keletibe 18 vonat érkezik és ennyi is indul.

A vonatokat a munkába, iskolába igyekvők ellátása érdekében a kora reggeli és a délután 14-16 óra közötti időszakra, illetve az elővárosi vonalakra koncentrálják. A Budapest- Szob vonalon összesen 25 vonat közlekedik naponta a sztrájk idején.

A budapesti pályaudvarokon nyugodtan teltek a vasutassztrájk első órái, a bejelentett vonatok rendben elindultak - közölte Jancsó András forgalmi osztályvezető.

Szintén nyugalomban, rendbontás nélkül telt a vasutassztrájk első éjszakája minden vidéki nagyvárosban is.

A MÁV debreceni területi igazgatóhelyettese, Tasi Gábor elmondta: éjszaka egy és két óra között teljesen megállt az élet a térségben. A hajnali órákban a kiadott menetrendnek megfelelően mindenütt elindították a vonatokat.

Bíró László, a MÁV pécsi igazgatóságának ügyeletes főmenetirányítója közölte: az országszerte közlekedő 806-ból 103 személyvonat jár a pécsi vasútigazgatóság területén.

Hülber Lajos, a MÁV szombathelyi igazgatóság ügyeletese elmondta: a vonatközlekedés csak a már előre bejelentett még elégséges szintre korlátozódik, a mozdonyvezetők továbbra is egységesen vesznek részt a sztrájkban.

A Vasutasok Szakszervezetének adatai szerint az előre meghatározott stratégiájuknak megfelelően minden olyan helyen sztrájkolnak, ahol a vonatforgalom akadályozása szempontjából a munkabeszüntetés fontos.

(MTI)

Ajánló: