Szabó János szerint a vezérkar félreértette utasítását

Szabó János honvédelmi miniszter a Népszavának nyilatkozva elismerte, kérte a tisztek személyi anyagainak összegyűjtését, hogy megtudja, ki, mennyire alkalmas beosztása ellátására. Szerinte utasítását "félreértették" a vezérkarnál, ezért alacsonyabb szinten olyan adatgyűjtés is folyt, ami nem felel meg az eredeti szándéknak. A miniszter szerint az ezzel kapcsolatos torzítások célja a zavarkeltés, ami a haderőreform ellenzőinek érdekeit szolgálja. A Népszava információja szerint az adatgyűjtés kiterjedt arra is, hogy ki végzett a Szovjetunióban vagy volt ott tanfolyamon.

Szabó János miniszter a Népszavának nyilatkozva hangsúlyozta, hogy politikai okokból eddig sem bocsátottak el senkit a honvédségtől és a jövőben sem tesznek ilyet. Tény, hogy néhány hete kérte a honvéd vezérkartól a tisztek, tiszthelyettesek személyi lapját, amely minden fontos adatot tartalmaz, többek között a korábbi beosztásokat is. Így természetesen kiderül belőlük, ki volt korábban politikai tiszt, de szerinte nem ez a fontos. Mint mondta, ilyen felmérést a minisztériumban is készítettek, mert ott is sok tiszt dolgozik.

A miniszter azt mondta: húsz hónap után most jutott annyi lélegzetvételnyi időhöz, hogy megnézze, "kikkel van körülvéve", mennyire alkalmasak beosztásuk ellátására. A miniszter sajnálatosnak nevezte, hogy a környezetében is vannak alkalmatlan emberek, de végre tisztán akar látni. Szabó arról tájékoztatott, hogy azt kérte munkatársaitól, a személyi anyagokból készítsenek olyan felmérést, amely elsősorban a beosztásokra koncentrál, "ki honnan, milyen fejlődés útján hová érkezett", főleg azért, hogy kiderüljön: ki mire alkalmas vagy mire tehető alkalmassá.

Szabó János miniszter elismerte ugyanakkor, hogy az utasítását félreértették a vezérkarnál, rosszul adták tovább, ezért "alacsonyabb szinteken" olyan adatgyűjtést végeztek, ami nem felel meg az eredeti szándéknak. A miniszter érthetőnek nevezte a
katonák félelmét, mert a létszámleépítés a haderőreform legfájóbb pontja. Mégis, a személyi anyagokra épülő felmérés tudatos félremagyarázását olyan zavarkeltésnek tartja, amely a haderőreform ellenzőinek érdekeit szolgálja. - Fel vagyok készülve ennél súlyosabb zavarkeltésekre is, de határozott az eltökéltségem a reform végrehajtására - fogalmazott a miniszter.

Emlékezetes: a Népszava számolt be először arról, hogy a vezérkari főnök titkosított utasítására olyan adatok összegyűjtését kérték az alakulatoktól, amelyek a tisztek, tiszthelyettesek esetleges korábbi politikai beosztására vonatkozott. Fodor Lajos vezérezredes, a Magyar Honvédség parancsnoka egyik nyilatkozatában elismerte, hogy az 1990 előtt pártitkárként, pártmunkásként, politikai helyettesként dolgozó, ma is aktív katonák listáját is kérte a Honvédelmi Minisztérium a vezérkartól a hadsereg tervezett létszámcsökkentése miatt.

A Népszava úgy tudja, hogy olyan "extrém" adatgyűjtés is folyt az alakulatoknál, amely arra irányult: a tisztek közül ki végzett a Szovjetunióban, a tiszthelyettesek közül ki vett részt néhány hónapos tanfolyamon a Szovjetunióban vagy kinek van a tisztek közül orosz felesége.

A Népszava információi szerint a Honvédelmi Minisztériumban tartott pénteki hatpárti tárgyaláson is szóba került a téma. Igaz, a minisztérium képviselője olyan ügyrendi javaslattal állt elő, hogy a megbeszélésen csak a haderőreformról eshet szó. Az MSZP és az SZDSZ képviselői azonban ragaszkodtak ahhoz, hogy a vezérkari főnök titkos utasítása is napirendre kerüljön. A megbeszélés végén Mécs Imre (SZDSZ) feltette a kérdést az ülésen jelen lévő Fodor Lajos vezérezredesnek, hogy adott-e ki ilyen tartalmú utasítást. A vezérkari főnök válasza az volt, hogy erre csak a miniszter engedélyével válaszolhat. Juhász Ferenc (MSZP) ezután azt kérte, hogy a következő ülésen mutassák meg ezt a parancsot, mert a képviselőknek joguk van látni.

Az RTL Klub kereskedelmi televízió Híradójának értesülése szerint az adatvédelmi biztos megkapta az első egyéni beadványt a honvédségnél végzett felmérésről. Majtényi László korábban a Népszavának elmondta, csak akkor indít vizsgálatot, ha az érintettek panasszal élnek hivatalánál. Közben Urbán Lajos, a vezérkari főnök helyettese kijelentette, a honvédségnél a szakmai tudás az egyetlen mérvadó szempont a tisztségek betöltésénél.

Az ellenzéki pártok várakozásaival ellentétben elsősorban ügyrendi kérdésekről esett szó a Honvédelmi Minisztériumban a haderőreformról tartott politikai egyeztetésen. Az ülés után Homoki János politikai államtitkár közölte: a HM néhány napon belül átadja a pártoknak a haderőreformról, illetve a honvédség és a minisztérium integrációjáról szóló dokumentumokat, amelyekkel a jövő pénteken már érdemi tárgyalásokon foglalkoznak.

Juhász Ferenc szocialista képviselő arról számolt be, még mindig nem tudják pontosan, hogy az integrációval kapcsolatban milyen döntések születtek a Nemzetbiztonsági Kabinet március 16-i ülésén, amelyen elfogadták a haderőreform koncepcióját.

(Népszava)