Tíz éve alakult meg az első szabadon választott Országgyűlés

Az első szabadon választott Országgyűlés megalakulásának tizedik évfordulója alkalmából ünnepi megemlékezést tartottak hétfőn az Operaházban. Az eseményen ünnepi beszédet mondott Göncz Árpád köztársasági elnök, Szabad György a 10 évvel ezelőtti parlament elnöke és Áder János jelenlegi elnök.


A demokratikus intézményrendszer életképességét puszta fennmaradása is igazolja, mert közakaraton alapul, mert az ország egésze elfogadta. Ezt jelzi három vitathatatlanul szabad választás, s az egymást követő kormányok életképessége - jelentette ki Göncz Árpád a hétfői megemlékezésen.

A köztársasági elnök értékelése szerint a törvényhozás alkalmas rá, hogy megakadályozza a nyakló nélküli reformokat, de ne akadályozza az ésszerű változtatásokat. Az államfő szerint bírói joggyakorlatunk nem hibátlan, de nem követett el durva hibákat a társadalmi igazságosság és a jogállamiság ellen, a végrehajtó hatalom pedig igyekezett a napi politika viharai között kézben tartani a gyeplőt, s bár "közé sem csapott a lovaknak, nem fogta vissza a fejlődés szekerét".

"Mindannyiunkon, együtt, az egész magyar társadalmon áll, hogy az előttünk álló történelmi időszakban képesek leszünk-e megtartani és továbbfejleszteni demokráciánk eddigi eredményeit, megőrizni hazánk jogállamiságát, vagy alább adunk-e az igényeinkből. Meggyőződésem, hogy az alapok jók, az út nyomvonalát helyesen jelöltük ki, hogy rajta maradunk-e, mindannyiunk eltökéltségén múlik" - közölte Göncz Árpád.

Szabad György, az első szabadon választott Országgyűlés elnöke a Szent István-i államalapítás, az ezt követő jogfejlődés, a reformkor, majd az 1848-49-es szabadságharc folytatásaként értékelte a tíz évvel ezelőtti eseményeket. Az egykori házelnök kiemelte, hogy az 1990. május 2-án megalakult Országgyűlés lefektette, és az Alkotmánybíróság működtetésével további garanciával látta el azokat a demokratikus értékeket, amelyek szerint Magyarország minden polgára jogegyenlő, semmi sem sértheti politikai és polgári szabadságát, személyében és törvényesen szerzett vagyonában nem rövidíthető meg.

Az első szabadon választott Országgyűlés tevékenységéből Szabad György kiemelte a határon túli magyarsággal való erkölcsi és politikai törődést, valamint azt a célkitűzést, hogy a volt rab nemzetek közül elsőként Magyarország induljon meg az európai reintegráció útján.

Áder János, a jelenlegi Országgyűlés elnöke az 1990. május 2-i újságok cikkeit felidézve emlékeztetett arra, hogy az ország polgárai a szabadságot ízlelgetve élték dolgos mindennapjaikat, és érezték, hogy egy történelmi pillanat részesei.

A házelnök az elkövetkező tíz év feladatának azt nevezte, hogy a jogállamiság után sikerüljön megteremteni mindenki számára az elérhető polgári jólét lehetőségét.

Az ünnepi beszédek elhangzása után Áder János felvágta a parlament képével és tíz gyertyával díszített születésnapi tortát. A megemlékezésen megjelent Orbán Viktor miniszterelnök, az első szabadon választott és a jelenlegi parlament számos képviselője, az elmúlt tíz év kormányainak több minisztere, valamint a Budapesten akkreditált diplomáciai testület tagjai.

(MTI)

Ajánló:

Az Országgyűlés Információs Rendszere.

Korábban:

Az [origo] összeállítása a 10 évvel ezelőtti eseményekről.