Polt Pétert legfőbb ügyésszé választották

Az Országgyűlés kedden legfőbb ügyésszé választotta Polt Pétert, az állampolgári jogok országgyűlési biztosának általános helyettesét.

Az Országgyűlés kedden Polt Pétert, az állampolgári jogok országgyűlési biztosának helyettesét május 16-i hatállyal legfőbb ügyésszé választotta. A képviselők közül 206-an támogatták Polt Péter megválasztását, 168-an pedig ellene szavaztak.

A legfőbb ügyész személyéről döntő szavazást furcsa közjáték zavarta meg: Vancsik Zoltán (MSZP) arra hívta fel az elnöklő Gyimóthy Géza figyelmét, hogy már kilenc perce zajlik a voksolás, holott azt a kisgazda országgyűlési alelnök még el sem rendelte. Gyimóthy Géza intézkedett az idő előtt leadott szavazatok érvénytelenítéséről.

A helyettes ombudsmant Göncz Árpád köztársasági elnök a Fidesz javaslatára jelölte a posztjáról március elején lemondott Györgyi Kálmán utódjául. Megválasztását követően Polt Péter esküt tett az Országgyűlés előtt, majd a kormányfő, a házelnök és a frakcióvezetők gratuláltak neki új posztja elnyeréséhez.

Egyedül az MSZP-frakció vezetése foglalkozott komolyabban azzal a kérdéssel, hogy kit látna szívesen az ombudsman helyetteseként Polt Péter helyett. A személyről - akit az államfő javaslatára a megválasztott képviselők kétharmadával választ meg a Ház - a szocialisták egyelőre csak annyit árultak el, hogy büntetőjogászról van szó.

***

Polt Péter 1955. szeptember 6-án született Budapesten.

1980-ban summa cum laude minősítéssel elvégezte az ELTE állam- és jogtudományi karát, majd 1982-ben bírói-ügyészi szakvizsgát tett.

1984-ben Strasbourgban az összehasonlító jogi fakultáson, 1986-ban a Hágai Nemzetközi Jogi Akadémián, majd 1990-ben professzori ösztöndíjjal ismét Strasbourgban az Emberi Jogok Európai Igazgatóságánál képezte tovább magát. 1980-tól a Legfőbb Ügyészség felügyelete alá tartozó Országos Kriminológiai és Kriminalisztikai Intézetnél dolgozott, 1983-tól tudományos munkatársként. 1983-től az ELTE jogi karán tanársegéd, 1985 óta a Büntetőjogi Tanszék adjunktusa.

1986-95 között részmunkaidőben ügyvédként dolgozott, közben főelőadó, illetve eseti tanácsadó az Igazságügyi Minisztériumban ENSZ és Európa Tanács ügyekben.

1993-95-ben a Külügyminisztérium megbízásából szakértői tevékenységet folytatott a magyar álláspont kialakításáról a Nemzetközi Büntetőjogi Bíróság felállítása ügyében.

1988-tól a Nemzetközi Büntetőjogi Társaság tagja, 1990-től az ENSZ vezető nemzeti referense a bűnmegelőzés és a bűntettesekkel való bánásmód területén, 1991-től a Szakértői Munkacsoport, s egyben az Európa Tanács Környezetvédelmi Büntetőjoggal Foglalkozó Bizottságának tagja. 1992-től választott tagja az Egyéni Kriminológiai Ösztöndíjakat Elbíráló Bizottságnak, 1995-től tagja az Európa Tanács Korrupcióval Foglalkozó Bizottságának, 1997-től alapító tagja a Gyermekvédelmi Ombudsmanok Európai Hálózatának.

Polt Péter, aki 1995. június 30-tól az állampolgári jogok országgyűlési biztosának általános helyettese, 1994-ben a Fidesz jelöltjeként indult az országgyűlési választásokon, s 1995-ig a párt tagja volt. A büntetőjog, a büntető eljárásjog és az emberi jogok területén mintegy hatvan publikációja jelent meg, közülük néhány angol, német és cseh nyelven. Angolul és németül beszél.

2000. április 27-én Göncz Árpád köztársasági elnök a Fidesz javaslatára jelölte a tisztségéről március elején lemondott Györgyi Kálmán legfőbb ügyész utódjául.

Polt Péter nős, három gyermeke van.

(MTI)

Ajánló:

Korábban:

(2000. május 2.)