Kemoterápia - hajhullás nélkül

Hamarosan klinikailag is kipróbálnak egy olyan krémet vagy gélt, amely megakadályozza a kemoterápia mellett fellépő hajhullást.

Kevés elszomorítóbb látvány van, mint a kemoterápiától kopasz kisgyermek. De a felnőtteket sokszor náluk is jobban megviseli lelkileg a kezeléssel járó hajhullás. Felmérések bizonyítják, hogy sokan ettől (is) való szorongásukban nem mennek el rákszűrésre, pedig az idejében felismert kór még jó eséllyel gyógyítható. Hamarosan azonban klinikailag is kipróbálnak egy olyan krémet vagy gélt, amely megakadályozza a kemoterápia mellett fellépő hajhullást.

Stephen Davis és munkatársai az észak-karolinai Glaxo gyógyszergyár kutatólaboratóriumában egy GW8510 nevű hatóanyagot tartalmazó krémmel kenték be patkányok szőrét, mielőtt a kemoterápiában széleskörűen használt Etoposide nevű gyógyszerrel kezelték volna őket. Ennek eredményeként a patkányok felének egyáltalán nem hullott a szőre, a többieknél pedig a szokásosnál jóval kisebb volt a szőrvesztés. A kontrollcsoportban viszont, amelyet nem kezeltek a GW8510-tel, az állatok szinte teljesen megkopaszodtak.

A kemoterápiában használatos legtöbb gyógyszer a gyorsan osztódó sejteket támadja meg. Sajnos, így nemcsak a daganatos sejtek, hanem a szervezet egészséges, de az átlagosnál gyorsabban osztódó sejtjei is áldozatául esnek, például azok, amelyek a szőrtüszőket veszik körül. Ezért hullik ki a haj.

A GW8510 időlegesen leállítja a sejtek osztódását. A bőrfelületre kenve behatol a hámsejtekbe, és gátolja egy CDK-2 nevű enzim működését. Ennek következtében a sejtek megrekednek a sejtosztódás egyik szakaszában, ezért a gyorsan osztódó sejteket megtámadó gyógyszer már nem hat rájuk.

A sikeres patkánykísérletek után a szert most embereken is kipróbálják. Ha beválik, Davis szerint hamarosan megindulhat egy olyan krém vagy gél tömeggyártása, amelyet mindenegyes kemoterápiás kezelés előtt felvisznek a hajra, majd órákkal később leöblítenek.

William Hait, a New Jersey-i Rákkutató Intézet igazgatója szerint a szer jóval egyszerűbben használhatónak, és főleg hatékonyabbnak ígérkezik, mint az eddig használatos "jégsisak". Fontos előrelépés lehet abban a világméretű küzdelemben, amelyet az orvosok nem csupán a daganatos betegségek gyógyításáért, hanem a kezelés elviselhetőbbé tételéért is folytatnak.

(Élet és Tudomány)

Ajánló:

Korábban: