Háromórás munkabeszüntetés a hódmezővásárhelyi kórházban

A hódmezővásárhelyi kórház 17 műtőssegédje és beteghordója csütörtökön béremelési kérvényt adott át az intézmény vezetőjének, s háromórás munkabeszüntetéssel hívta fel a figyelmet a szerintük tarthatatlanul alacsony bérezésre. A kórház főigazgatója jogosnak nevezte az "éhbérért" dolgozó egészségügyiek elkeseredését, s hozzátette, hogy a munkát kevés pénzért is el kell végezni.

A dolgozók 50 százalékos béremelést kértek. A beadványban úgy fogalmaztak: olyan bért kérnek, ami az általuk végzett munka minőségének és mennyiségének megfelel. Jelenleg a műtőssegédek és beteghordók bruttó alapbére alig haladja meg a minimálbér összegét.

A történtekről Ördögh Béla, a kórház főigazgatója elismerte, hogy egyrészt túlterheltek, másrészt rosszul fizetettek a műtőssegédek és a beteghordók. Állítása szerint a kórház vezetése igyekszik a törvény által előírtakon túl is minél több anyagi juttatásban részesíteni a 820 dolgozót, mert emberileg megértik gondjaikat, de az ez évi egészségügyi költségvetés már nem ad lehetőséget további béremelésekre.

Az igazgató szerint megalázóak a bérek, és a helyzet is az, hiszen állandóan ott az egészségügyi dolgozó feje fölött a fenyegetettség, hogy megszűnik a munkahelye.

A 17 dolgozó és a kórház vezetői megkezdték az egyeztető tárgyalásokat, amelyeket a következő napokban folytatnak. A munkabeszüntetők háromórányi leállás után munkába álltak.

(MTI)